Σε ανοικτή διπλωματική διαμάχη εξελίσσεται η υπόθεση του νεκρού κατασκόπου στο βρετανικό Σάλισμπουρι, με την ίδια την Βρετανίδα πρωθυπουργό να προχωρά το απόγευμα της Δευτέρας στην κίνηση να δείξει ξεκάθαρα στη Ρωσία για την δηλητηρίαση -και την Μόσχα να χααρκτηρίζει «τσίρκο» τις βρετανικές κατηγορίες. 

Η Τερέζα Μέι χαρακτήρισε «εξαιρετικά πιθανό» να βρίσκεται η Μόσχα πίσω από την δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκρίπαλ. Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο είχε κατηγορήσει προηγουμένως την βρετανική κυβέρνηση πως παίζει «επικίνδυνο παιχνίδι». Την ίδια στιγμή, μέσα στη Ρωσία, η ρωσική κρατική τηλεόραση αφήνει να εννοηθεί πως πρόκειται για προβοκάτσια, κάτι που στην συνέχεια φάνηκε να «υιοθετεί» και η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.  

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» η Μόσχα να ευθύνεται για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλιας και πως «είτε το ρωσικό κράτος είναι άμεσα υπεύθυνο για τη δηλητηρίαση είτε επέτρεψε ο νευροπαραλυτικός παράγοντας να φθάσει στα χέρια άλλων».

Υπογραμμίζοντας ότι η ουσία που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του Σκριπάλ και της κόρης του είναι μια «στρατιωτικής ποιότητας» ουσία που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία, η Μέι έδωσε διορία έως το βράδυ της Τρίτης στη Μόσχα για να δώσει εξηγήσεις στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Ρωσία: «Τσίρκο το βρετανικό Κοινοβούλιο»

Αντιδρώντας στην ομιλία της Μέι ενώπιον των Βρετανών βουλευτών, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως «πρόκειται για τσίρκο στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ υποστήριξε πως «πρόκειται για άλλη μια πολιτική, μιντιακή εκστρατεία, βασισμένη σε μια προβοκάτσια».

Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο προηγουμένως είχε κατηγορήσει τη βρετανική κυβέρνηση ότι παίζει ένα «πολύ επικίνδυνο παιχνίδι» με τον τρόπο που διαχειρίζεται την έρευνα στην υπόθεση της δηλητηρίασης ενός Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα.

«Η πολιτική που ασκείται αυτή τη στιγμή από τη βρετανική κυβέρνηση προς τη Ρωσία συνιστά ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι με την βρετανική κοινή γνώμη» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της πρεσβείας σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Αυτό «κατευθύνει την έρευνα σε ένα άχρηστο πολιτικό πεδίο και ενέχει τον κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες στις (διμερείς) σχέσεις μας» συμπληρώνεται.