Σε ψυχροπολεμικά επίπεδα κλιμακώνεται η διαμάχη μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας με αφορμή τη δηλητηρίαση του διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ στο βρετανικό Σάλισμπουρι. 

Λίγη ώρα μετά την κίνηση του Λονδίνου να απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες, έχοντας δείξει τη Μόσχα «πιθανότατα» πίσω από την δηλητηρίαση, η Μόσχα προανήγγειλε άμεσα αντίποινα. Ουσιαστικά, αυτό θέτει τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών στον πάγο. 

Υπενθυμίζεται ότι οι κυβερνήσεις ΗΠΑ, Γαλλίας και Γερμανίας (όπως και η ηγεσία της ΕΕ) έχουν συνταχθεί με τη Βρετανία, επιμένοντας πως «ενδεχόμενη ρωσική εμπλοκή» θα ήταν απαράδεκτη. 

Το απόγευμα της Τρίτης, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την κίνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι «σκανδαλώδη πρόκληση».

Υποστηρίζοντας πως «ενώ η Μόσχα ήταν έτοιμη να συνεργαστεί, η βρετανική κυβέρνηση επέλεξε την αντιπαράθεση με τη Ρωσία», προανήγγειλε «γρήγορη απάντηση» από τη ρωσική πλευρά.

«Προφανώς, τα αντίμετρά μας δεν θα αργήσουν» συμπληρώνεται, κάνοντας λόγο για μια «σειρά εχθρικών μέτρων» και μια «αντιρωσική εκστρατεία».