Τις βαρύτερες κυρώσεις επί προεδρίας Τραμπ σε βάρος νομικών και φυσικών προσώπων στη Ρωσία επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση την Πέμπτη, σε σχέση με την φερόμενη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και άλλες «κακόβουλες κυβερνοεπιθέσεις», όπως ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον.

Να σημειωθεί πως οι κυρώσεις έρχονται ενώ η Ουάσινγκτον έχει συνταχθεί με τη Βρετανία και τις μεγάλες χώρες της ΕΕ (Γαλλία και Γερμανία) εναντίον της Ρωσίας στην υπόθεση της δηλητηρίασης του κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ σε βρετανικό έδαφος. Τα αμερικανικά μέτρα έρχονται μάλιστα την επαύριο της βρετανικής απόφασης για απέλαση Ρώσων διπλωματών από τη Βρετανία. 

Οι κυρώσεις στοχεύουν πρόσωπα που βρίσκονται εξ ολοκλήρου στο φάκελο της αμερικανικής ειδικής έρευνας του για την ρωσική εμπλοκή στις κάλπες. 

Πρόκειται για πέντε ρωσικούς οργανισμούς και 19 φυσικά πρόσωπα που προστίθενται στις αμερικανικές μαύρες λίστες (δηλαδή, τους απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ και παγώνουν τυχόν περιουσιακά τους στοιχεία στην αμερικανική επικράτεια). Μεταξύ των οργανισμών, ορισμένοι θεωρείται ότι έχουν σχέση με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Μεταξύ δε των ξεχωριστών κυβερνοεπιθέσεων με τις οποίες συσχετίζονται οι εν λόγω φορείς και πρόσωπα βρίσκεται και η κυβερνοεπίθεση «NotPetya».