Με τον Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επικοινωνήσει τις επόμενες ώρες ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η εξέλιξη έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι τόνοι στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία έχουν ανέβει επικίνδυνα και οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών μοιάζουν αγεφύρωτες.

Πριν από ένα 24ωρο ο Ερντογάν έβαλε στο στόχαστρό του τις ΗΠΑ, λόγω και της παρουσίας του 6ου Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη στήριξη που παρέχουν στους Κούρδους της Συρίας. 

Αναφερόμενος στην παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στη Μανμπίτζ, είπε πως όσο υπάρχουν εκεί τρομοκράτες -όπως χαρακτηρίζει τους Κούρδους- η Τουρκία δεν πρόκειται να σταματήσει τις επιχειρήσεις της. Μάλιστα είπε πως οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή όχι για να πολεμήσουν κατά του ISIS αλλά για να επιτεθούν στην Τουρκία και το Ιράν, καθώς μια επίθεση κατά της Ρωσίας θα σήμαινε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Ο ίδιος ζήτησε εκ νέου σεβασμό προς την Τουρκία λέγοντας πως οι ΗΠΑ «μιλούν προσβλητικά» και τόνισε: «Γιατί σηκώνεστε από εκεί που είστε και έρχεστε εδώ 11.000 χιλιόμετρα μακριά; Αυτά τα εδάφη είναι δικά σας;».

Μένει ακόμα να φανεί αν στην επικοινωνία των δύο θα γίνει αναφορά και στην υπόθεση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Με φόντο τις παρεμβάσεις που φαίνεται να έχει κάνει για το θέμα και η Άνγκελα Μέρκελ, έχει ενδιαφέρον η δήλωση που έκανε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ ότι οι ΗΠΑ δεν είναι αδιάφορες στο θέμα των δύο Ελλήνων.

Η τουρκική προκλητικότητα, τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου όσο και στο Αιγαίο, αναμένεται να συζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.