Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει απειλήσει τις ΗΠΑ με αντίμετρα αν προχωρήσει σε δασμούς εναντίον της -ο Γιούνκερ το επανέλαβε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής- η Ουάσινγκτον φαίνεται προς κινείται προς εξαίρεση της ΕΕ από την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, υπενθυμίζεται, είχε κάνει το πρώτο βήμα «εμπορικού πολέμου» υπογράφοντας το διάταγμα που επέβαλε δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο για όσες χώρες δεν θα ίσχυαν εξαιρέσεις. 

Το μέτρο πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή την Παρασκευή.

Ωστόσο, ο Εκρπόσωπος του Λευκού Οίκου για το Εμπόριο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ δήλωσε την Πέμπτη ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας πως η ΕΕ θα εξαιρεθεί από το μέτρο. 

Μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει ανοικτά θέση ο Τραμπ, ωστόσο ο Λάιτχαϊζερ έχει το χαρτοφυλάκιο στο Λευκό Οίκο και είναι επιπλέον εκείνος που είχε βρεθεί προ ημερών στις Βρυξέλλες για διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν και την επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ.

Τις προηγούμενες ημέρες επίσης είχαν ταξιδέψει για τον ίδιο λόγο στις ΗΠΑ Ευρωπαίου αξιωματούχοι, ενώ οι ηγέτες της ΕΕ επανέφεραν το ζήτημα στις δηλώσεις τους προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.