Οι γαλλικές Αρχές κήρυξαν περίπου στις 17:00 (ώρα Αθήνας) λήξη συναγερμού για τη επίθεση στην Τρεμπ και τα σχετιζόμενα περιστατικά που είχαν προηγουμένως σημειωθεί στο Καρκασόν, με όλα να δείχνουν πως πιθανότατα επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια. 

Ο δράστης σκότωσε τρία άτομα και τραυμάτισε σοβαρά άλλα τρία πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας. 

Τα υπολείμματα της τζιχαντιστικής ISIS διεκδίκησαν την ευθύνη της επίθεσης (με το συνήθη τρόπο: μέσω των ημιεπίσημων «καναλιών» της στο Διαδίκτυο). Το τζιχαντιστικό «πρακτορείο» Amaq υποστήριξε, μετά την επίθεση, ότι ο δράστης ήταν «στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους που απάντησε στις εκκλήσεις για επιθέσεις σε χώρες του διεθνούς συνασπισμού».  

Όπως ανέφερε το απόγευμα ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Καγιόμ, η επίθεση εξελίχθηκε ως εξής: Αρχικά, ο δράστης έκλεψε ένα όχημα αφού σκότωσε τον οδηγό του (ο πρώτος νεκρός) και τραυμάτισε τον συνοδηγό. 

Στη συνέχεια, επιτέθηκε σε ομάδα τεσσάρων αστυνομικών (μελών των CRS, δηλαδή των γαλλικών ΜΑΤ) που βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας και έκαναν τζόγκινγκ. Ο ένας από αυτούς τραυματίστηκε σοβαρά. 

Έπειτα, μπήκε στο σούπερ μάρκετ όπου και ξεκίνησε η ομηρία. Εκεί σκότωσε δύο άτομα (ανεβάζοντας σε συνολικά τρεις τους νεκρούς) πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας. 

Γνωστός στις Αρχές ο δράστης αλλά δεν είχε χτυπήσει «καμπανάκι»

Ο δράστης αναφέρεται και επισήμως πλέον από τις γαλλικές Αρχές ως ο 26χρονος Ρεντουάν Λακντίμ, κάτοικος Καρκανσόν. 

Θεωρείται ότι έδρασε μόνος του. Ο νεαρός είχε παρελθόν με τις Αρχές για μικροαδικήματα (διακίνηση ναρκωτικών), ωστόσο δεν είχε αξιολογηθεί ως πρόσωπο επικίνδυνο για τρομοκρατία.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως «φαίνεται ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», θέλοντας να εξηγήσει γιατί δεν είχε χτυπήσει «καμπανάκι» στην αντιτρομοκρατική.

Το ότι κατά τη διάρκεια της ομηρείας είχε διατυπώσει αιτήματα για απελευθέρωση του Σαλάχ Αμπντεσλάμ (ο μοναδικός κρατούμενος σε σχέση με τις μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι) θεωρείται από τις γαλλικές Αρχές «εκ των υστέρων διατύπωση» που έκανε ο δράστης κατά τη διάρκεια της ομηρίας, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών.