Αποφασισμένος να τεντώσει το σχοινί με τις Βρυξέλλες παρουσιάζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μεταβαίνει στη Βάρνα για την ευρωτουρκική συνάντηση. Μία μέρα πριν τη Σύνοδο, ο τούρκος πρόεδρος στέλνει νέο αυστηρό μήνυμα προς τη Δύση.

Σε ομιλία του στην Τραπεζούντα, ο Ερντογάν τόνισε, μεταξύ άλλων, πως δεν δέχεται μαθήματα από τη Δύση, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια των Τούρκων», όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ.

Λίγα μόλις 24ωρα μετά την καταδίκη των «συνεχιζόμενων παράνομων ενεργειών» της Τουρκίας σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου που έστειλαν οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ από τη Σύνοδο Κορυφής, ο τούρκος πρόεδρος, σε μια μάλλον αινιγματική τοποθέτησή του, υπογράμμισε πως για τα όσα επιρρίπτουν στην Άγκυρα, ο ίδιος έχει βίντεο που τα αντικρούουν, τα οποία μάλιστα, όπως είπε, πρόκειται να προσκομίσει στη Σύνοδο της Βάρνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ερντογάν για λόγους τακτικής αλλά και ουσίας δεν θα κάνει πίσω από τις προκλητικές θέσεις που εξέφραζε όλο το τελευταίο διάστημα και προτίθεται να απαντήσει σε σκληρή γλώσσα στις επικριτικές αναφορές της ΕΕ.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, έχοντας ωστόσο επίγνωση της δυσκολίας των συνομιλιών.

Η συνάντηση στη Βάρνα «δεν θα είναι εύκολη» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, καταδικάζοντας τις «συνεχιζόμενες παράνομες πράξεις» της Τουρκίας.

«Θα ασχοληθούμε με ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων και γνωρίζω ότι δεν θα είναι μια εύκολη συνάντηση. Οι ανησυχίες της ΕΕ αφορούν όχι μόνο τα περίπλοκα ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο αλλά και τις ενέργειες τις Τουρκίας στη Συρία» είπε, τονίζοντας ωστόσο ότι «παραμένουμε γείτονες και πρέπει να βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε».

Από την πλευρά του, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι θα πάει στη Βάρνα με «ανάμεικτα συναισθήματα» καθώς τα προβλήματα με την Τουρκία «μεγαλώνουν», ωστόσο, υπάρχει«ειλικρινής» και «ανοιχτός» διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως είπε, υπάρχουν «διαφωνίες», ωστόσο, η «συνεργασία μας πρέπει να ενισχυθεί».

Αναστασιάδης: Στη Βάρνα θα δοκιμαστεί ο σεβασμός της Τουρκίας προς την ΕΕ και την Κύπρο

Στην αυριανή Σύνοδο της Βάρνας θα δοκιμαστεί ο σεβασμός της Τουρκίας στις υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισήμανε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Από τη συμπεριφορά και τη στάση της Τουρκίας θα εξαρτηθούν πολλά, ανέφερε.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «επιβάλλεται με συνέπεια, με ενότητα, με στοχοπροσήλωση να επιτύχουμε την απελευθέρωση και τη δημιουργία ενός κράτους, που να συνάδει απόλυτα με τις ευρωπαϊκές αρχές, να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών, να δημιουργεί ακριβώς εκείνες τις προϋποθέσεις, που μέσα από την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του να παρέχει ασφάλεια προς όλους».

Για το θέμα της συνάντησης του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι έχει κάνει ξεκάθαρη τη δική του θέληση. «Δεν θα επαναλαμβάνω καθημερινά αυτά τα οποία έχω διαμηνύσει πολλάκις. Όταν και εφόσον είναι έτοιμος, εγώ είμαι πανέτοιμος», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Κύπριος πρόεδρος επισήμανε ότι «η 25η Μαρτίου 1821 ήταν η θεμέλιος μέρα για την απελευθέρωση της Ελλάδας και την εγκαθίδρυση του ελληνικού κράτους».

«Δεν θα είναι εύκολη η συνάντηση με τον Ερντογάν στη Βάρνα», αναφέρουν Τουσκ και Γιούνκερ

Η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 26 Μαρτίου «δεν θα είναι εύκολη», είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής των «28» στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τουσκ υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε τις «συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και ότι αναμένεται να θέσει αυτά τα ζητήματα στη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη Βάρνα. «Θα ασχοληθούμε με ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων και γνωρίζω ότι δεν θα είναι μια εύκολη συνάντηση. Οι ανησυχίες της Ε.Ε. αφορούν όχι μόνο τα περίπλοκα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, αλλά και τις ενέργειες τις Τουρκίας στη Συρία», είπε ο Ντ. Τουσκ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «παραμένουμε γείτονες και πρέπει να βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε».

Ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι θα πάει στη Βάρνα με «ανάμικτα συναισθήματα», καθώς τα προβλήματα με την Τουρκία «μεγαλώνουν», ωστόσο, υπάρχει ένας «ειλικρινής» και «ανοιχτός» διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως είπε, υπάρχουν «διαφωνίες», ωστόσο, η «συνεργασία μας πρέπει να ενισχυθεί».

Κομισιόν: Η Ελλάδα είναι Ευρώπη, η Ευρώπη είναι Ελλάδα

«Η Ελλάδα είναι Ευρώπη, η Ευρώπη είναι Ελλάδα» αναφέρει στην ελληνική γλώσσα, σε ανάρτησή της στον επίσημο λογαριασμό του twitter της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην ανάρτηση, η Κομισιόν υπενθυμίζει πως η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας από το 1981.

Δεδομένης δε της ευρωτουρκικής συνάντησης αύριο, Δευτέρα, στη Βάρνα το μήνυμα αυτό αποκτά ξεχωριστή σημασία.

Μάλιστα, η δημοσίευση συνοδεύεται από διαδοχικές φωτογραφίες που απεικονίζουν χαρακτηριστικούς ελληνικούς προορισμούς, ενώ στο επίκεντρό τους βρίσκονται η ελληνική και η ευρωπαϊκή σημαία.