Αποφασισμένος να τεντώσει το σχοινί με τις Βρυξέλλες ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μεταβαίνει στη Βάρνα της Βουλγαρίας για τη Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας. Μία μέρα πριν τη Σύνοδο, μιλώντας στην Τραπεζούντα, φρόντισε να τονώσει το ηθικό των συμπατριωτών του, λέγοντας πως δεν δέχεται μαθήματα από τη Δύση, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια των Τούρκων».

Λίγα μόλις 24ωρα μετά την καταδίκη των «συνεχιζόμενων παράνομων ενεργειών» της Τουρκίας σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου που έστειλαν οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ από τη Σύνοδο Κορυφής, σε μια μάλλον αινιγματική τοποθέτησή του, υπογράμμισε πως για τα όσα επιρρίπτουν στην Άγκυρα, ο ίδιος έχει βίντεο που τα αντικρούουν, τα οποία μάλιστα, όπως είπε, πρόκειται να προσκομίσει στη Σύνοδο της Βάρνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ερντογάν για λόγους τακτικής αλλά και ουσίας δεν θα κάνει πίσω από τις προκλητικές θέσεις που εξέφραζε όλο το τελευταίο διάστημα και προτίθεται να απαντήσει σε σκληρή γλώσσα στις επικριτικές αναφορές της Ε.Ε.

Από την πλευρά της, η Ε.Ε. θα προσπαθήσει να κρατήσει διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, έχοντας ωστόσο επίγνωση της δυσκολίας των συνομιλιών. Η συνάντηση στη Βάρνα «δεν θα είναι εύκολη» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, καταδικάζοντας τις «συνεχιζόμενες παράνομες πράξεις» της Τουρκίας.

«Θα ασχοληθούμε με ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων και γνωρίζω ότι δεν θα είναι μια εύκολη συνάντηση. Οι ανησυχίες της ΕΕ αφορούν όχι μόνο τα περίπλοκα ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο αλλά και τις ενέργειες τις Τουρκίας στη Συρία» είπε, τονίζοντας ωστόσο ότι «παραμένουμε γείτονες και πρέπει να βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε».

Από την πλευρά του, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι θα πάει στη Βάρνα με «ανάμεικτα συναισθήματα» καθώς τα προβλήματα με την Τουρκία «μεγαλώνουν», ωστόσο, υπάρχει«ειλικρινής» και «ανοιχτός» διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως είπε, υπάρχουν «διαφωνίες», ωστόσο, η «συνεργασία μας πρέπει να ενισχυθεί».

Η Ε.Ε. θα προσφέρει άλλα 3 δισ. ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία. Πρόκειται για το δεύτερο πακέτο 3 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται στη δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, ποσό το οποίο δεν δίνεται απευθείας στην Άγκυρα, αλλά σε οργανισμούς όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που διαχειρίζονται τη διατροφή, τη στέγαση και την ιατρική περίθαλψη των προσφύγων.

Οι προσδοκίες του Μαξίμου

Ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει από την σημερινή συνάντηση να υπάρξουν απτά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται από τις αρχές του μήνα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, καθώς στις Βρυξέλλες πήρε την διαβεβαίωση από τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και τον Ντόναλντ Τουσκ ότι να θέσουν το θέμα στον Ταγιπ Ερντογάν.

Μητσοτάκης: Αρχή με την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών

Με το βλέμμα στραμμένο στη τετραμερή Σύνοδο Κορυφής της Βάρνας ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει εκ νέου το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές. «Ελπίζω ότι η Σύνοδος Κορυφής στη Βάρνα θα είναι μια ευκαιρία για να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση». Η αρχή πρέπει να γίνει με την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται χωρίς να συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος σε φυλακή υψίστης ασφαλείας εδώ και 20 ημέρες, όπως επισήμανε.