Τις «κόκκινες» γραμμές της χώρας του παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, δύο ημέρες πριν από το νέο γύρο συνομιλιών με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, επιμένοντας ταυτόχρονα στη «μακεδονική» καταγωγή.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων Telma, ο Ντιμιτρόφ έκανε λόγο για συμφωνία με την Ελλάδα, στο πλαίσιο γεωγραφικού προσδιορισμού, υπό προϋποθέσεις, καθιστώντας σαφές ότι «ο συμβιβασμός με την Ελλάδα θα πρέπει να στηριχτεί σε δύο βασικούς άξονες: Ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα διαφοροποιεί την «Μακεδονία» από την ελληνική Μακεδονία και αποδοχή από την Ελλάδα ότι είμαστε «Μακεδόνες» που μιλάμε τη «μακεδονική» γλώσσα».

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Κοτζιά στα Σκόπια, ο Ντιμιτρόφ σημείωσε πως υπήρξε πρόοδος κατά τη συνάντησή τους, ωστόσο τόνισε ότι η επιλογή ονόματος χωρίς δυνατότητα μετάφρασης είναι «απαράδεκτη».

Μάλιστα, υπογράμμισε με νόημα ότι θα πρέπει να είναι «αξιοπρεπής» η ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, απαντώντας στο ελληνικό αίτημα περί σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό ή τοπικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων και θα παραμείνει αμετάφραστο.

«Ο στόχος μας είναι να πετύχουμε αξιοπρεπή διάκριση μεταξύ της «Μακεδονίας» και της περιοχής στην Ελλάδα, αν είναι δυνατόν, διατηρώντας τη ταυτότητά μας, χωρίς ταπείνωση».