Eπίθεση κατά του Εμανουέλ Μακρόν εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου ότι θα στηρίξει συριακές αντάρτικες δυνάμεις των οποίων ηγούνται οι κουρδικές πολιτοφυλακές.  

Απορρίπτοντας τη γαλλική πρόταση για διαμεσολάβηση στη βόρεια Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε έκπληκτος με τη στάση της Γαλλίας, την οποία χαρακτήρισε εντελώς εσφαλμένη και προειδοποίησε το Παρίσι «να μη ζητήσει τη βοήθεια της Τουρκίας όταν γεμίσει τρομοκράτες» λόγω της πολιτικής της.  

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω πως με λύπησε πάρα πολύ η πλήρως εσφαλμένη προσέγγιση της Γαλλίας στο ζήτημα αυτό», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ποιοι είστε εσείς που μιλάτε για μεσολάβηση ανάμεσα στην Τουρκία και μια τρομοκρατική οργάνωση;», πρόσθεσε. «Όσοι υποδέχθηκαν χθες με τιμές τους εκπρόσωπους τρομοκρατικών οργανώσεων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια εχθρική κίνηση κατά της Τουρκίας. Η ίδια τρομοκρατική ομάδα σήμερα το πρωί επιτέθηκε στις δυνάμεις ασφαλείας μας. Έχουμε 6 μάρτυρες, μέλη δυνάμεων ασφαλείας και 4 στρατιώτες και 3 μέλη δυνάμεων ασφαλείας τραυματίες.

Σε περίπτωση που είναι πραγματική η πρόταση της Γαλλίας περί διαμεσολάβησης, αυτή η δήλωση ξεπερνά τα όρια και το ανάστημα του ατόμου που την προβάλλει. Ποιος σου ανέθεσε ένα τέτοιο καθήκον; Εμείς δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές. Από πότε η Τουρκία επιθυμεί να καθίσει στο τραπέζι με τις τρομοκρατικές οργανώσεις;»