Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) δήλωσαν πως δεν έχουν ενημερωθεί εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο να αποσυρθούν οι δυνάμεις των ΗΠΑ που επιχειρούν στη Συρία στο πλαίσιο του συνασπισμού εναντίον του ISIS.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε χθες να εννοηθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη Συρία «πολύ σύντομα».

Οι SDF, αιχμή του δόρατος των οποίων αποτελεί η κουρδική πολιτοφυλακή YPG, είναι ο κύριος εταίρος του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού στη Συρία, όπου περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες επιχειρούν κατά του Ισλαμικού Κράτους, γνωστού επίσης ως ISIS.

«Η συνεργασία και η συντονισμός μας (με τον συνασπισμό) συνεχίζεται στο πλαίσιο του προγράμματος υποστήριξης και των κοινών επιχειρήσεων σε όλες τις περιοχές», αναφέρει ο εκπρόσωπος των SDF Κίνο Γκάμπριελ σε γραπτό μήνυμά του στο Ρόιτερς.

Αναφερόμενος στη δήλωση του Τραμπ, είπε πως «δεν ήταν σαφής» και σημείωσε πως «δηλώσεις που προέρχονται από άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης ούτε το επιβεβαίωσαν ούτε το αρνήθηκαν».

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Συρία, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νόιερτ δήλωσε πως δεν είναι ενήμερη για ένα τέτοιο σχέδιο.

Ερωτηθείς σήμερα αν οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν ενημερωθεί για την απόφαση να αποσυρθούν ή εάν ετοιμάζονται να αποχωρήσουν, ο εκπρόσωπος του συνασπισμού είπε πως δεν θα προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για μελλοντικές επιχειρήσεις.

Σε απαντήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Ρόιτερς, ο συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον είπε πως το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να έχει υπό τον έλεγχό του έδαφος σε δύο θέσεις στη Συρία -- κοντά στη Χατζίν κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη και στην Ντασίσα κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Είπε πως οι επιθετικές επιχειρήσεις του συνασπισμού έχουν περιοριστεί ως αποτέλεσμα των γεγονότων στη βορειοδυτική Συρία, όπου οι SDF και οι YPG μάχονται εναντίον της τουρκικής εισβολής που έχει στόχο τις YPG στον θύλακα Αφρίν.

«Ο συνασπισμός και οι SDF συνεχίζουν να βρίσκουν ευκαιρίες να εκμεταλλεύονται την αδυναμία του ISIS και να πραγματοποιούν πλήγματα εναντίον των τρομοκρατών που έχουν απομείνει», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ - MΠΕ