Άκαρπες ήταν οι πρώτες συναντήσεις υπό τον Ιταλό Πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης: Ο Ματαρέλα ανέφερε πως θα γίνουν νέες επαφές την επόμενη εβδομάδα, με στόχο να έχουν υπάρξει οι απαραίτητες συγκλίσεις ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία είτε της διερευνητικής εντολής είτε απευθείας της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης. 

Προς το παρόν, μοναδική διέξοδος μοιάζει η καινοφανής συνεργασία των Πέντε Αστεριών (M5S) και της Λέγκας στην κορυφή του όποιου επόμενου σχηματισμού. Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) από την πλευρά του επέμεινε, και την Πέμπτη, πως η θέση του είναι στην αντιπολίτευση και να κυβερνήσουν πρέπει οι δύο δυνάμεις που βγήκαν πρώτες στις εκλογές.

Δύο είναι τα βασικά προβλήματα για τη συνεργασία Πέντε Αστέρων και Λέγκας (η οποία είναι το ισχυρότερο κόμμα στον συνασπισμό των κομμάτων της Δεξιάς): Ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός -ο Ντι Μάιο (φωτ.) του M5S, ο Σαλβίνι της Λέγκας ή κάποια τρίτη συμβιβαστική προσωπικότητα;- και τι θα γίνει με την δεύτερη δύναμη στον συνασπισμό της Δεξιάς, δηλαδή τον Μπερλουσκόνι. 

Τα Πέντε Αστέρια θα δέχονταν συνεργασία με την Λέγκα αλλά δεν θέλουν - σύμφωνα με τα όσα λέει ο ντι Μάιο- επ' ουδενί να μπει μαζί της και το Forza Italia του Μπερλουσκόνι. 

Από την πλευρά της Λέγκας, ο Σαλβίνι επανέλαβε την Πέμπτη, μετά τις διαβουλεύσεις στο προεδρικό, την επιμονή στο να συμμετέχει ολόκληρη η Δεξιά σε κυβέρνηση («ας μην μας ζητούν να προδώσουμε τον Μπερλουσκόνι» είπε). 

Ο λόγος πιθανότατα δεν είναι η αφοσίωση στον Μπερλουσκόνι, στον οποίο ο Σαλβίνι είχε φροντίσει προηγουμένως να δείξει «ποιος είναι το αφεντικό» καταψηφίζοντας την πρότασή του για την προεδρία της Γερουσίας. Αντιθέτως, ο Σαλβίνι θέλει να συμμετέχει ολόκληρη η Δεξιά στην συγκυβέρνηση επειδή διαφορετικά, αν έμπαινε μόνο η Λέγκα, θα γινόταν ο «δεύτερος κολαούζος» των Πέντε Αστεριών.

Πέντε Αστέρια και Λέγκα εκβιάζουν ο ένας τον άλλον για να υποχωρήσει: Τα μεν Πέντε Αστέρια δείχνουν ως εναλλακτική το Δημοκρατικό Κόμμα (έστω κι αν αυτό επίσημα επιμένει να αρνείται), η δε Λέγκα δείχνει σε εκλογές. 

Αποτέλεσμα ήταν ο άκαρπος πρώτος γύρος των διήμερων διαβουλεύσεων στο προεδρικό μέγαρο την Πέμπτη: «Θα αφήσω να περάσουν κάποιες ημέρες, μετά από το αίτημα να δοθεί μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο, που προέβαλαν οι πολιτικές δυνάμεις», είπε ο πρόεδρος Ματαρέλα, λέγοντας πως η αναβολή αυτή «θα χρησιμεύσει και στον ίδιο, για να εκτιμήσει με αίσθημα ευθύνης την όλη κατάσταση, τυχόν προγραμματικές συγκλίσεις και λύσεις».