Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα είπε το Σάββατο πως θα παραδοθεί στις βραζιλιάνικες αρχές, μία ημέρα αφού αψήφησε την εντολή που του έδωσε δικαστής για να παρουσιαστεί στην αστυνομία προκειμένου να ξεκινήσει να εκτίει την ποινή κάθειρξης που του έχει επιβληθεί για διαφθορά.

Στην πρώτη ομιλία του μετά τη δικαστική εντολή, ο Λούλα δήλωσε ότι είναι αθώος και ότι στοχοθετείται προκειμένου να τον αποτρέψουν να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Η υπόθεση έχει διχάσει τη χώρα, καθώς η καταδίκη του Λούλα θεωρείται το «καρφί» στο φέρετρο του πολιτικού που είχε επανέλθει στην πολιτική σκηνή ώστε να πάρει την σκυτάλη από την Ρούσεφ στο κεντροαριστερό στρατόπεδο.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας Έντσον Φάκιν απέρριψε το τελευταίο αίτημα του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, το οποίο είχαν υποβάλει χθες οι συνήγοροί του ζητώντας ο εντολέας τους να παραμείνει ελεύθερος ωσότου εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να επιτύχει την ακύρωση της καταδίκης του για μια υπόθεση διαφθοράς.

Το ίδιο δικαστήριο είχε απορρίψει την Πέμπτη το αίτημα του κεντροαριστερού πρώην προέδρου να μη φυλακιστεί.