Κορυφώνεται στην Ιταλία το δύσκολο παζάρι για τον σχηματισμό κυβέρνησης: Μπροστά στο φλερτ με τα Πέντε Αστέρια (M5S), τα μεγάλα κεφάλια του συνασπισμού της Δεξιάς (Λέγκα, Μπερλουσκόνι και το μικρότερο κόμμα FdI) συνεδρίασαν αλλά φάνηκε ότι οι απόψεις διίστανται για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

Ο συνασπισμός της Δεξιάς είναι, αθροιστικά, πρώτος σε ψήφους αλλά και πάλι δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Ισχυρότερο κόμμα μέσα στον συνασπισμό ήταν η Λέγκα του Σαλβίνι, ο οποίος και γνωρίζει ότι αν πρόκειται να γίνει πρωθυπουργός ή η Λέγκα να κυβερνήσει θα πρέπει να συνεργαστεί με τα Πέντε Αστέρια του Λουίτζι ντι Μάιο. 

Στη συνεδρίαση των κομμάτων της Δεξιάς της Κυριακής στη βίλα του Μπερλουσκόνι στο Αρκόρε, οι τρεις αρχηγοί προχώρησαν σε ένα κοινό ανακοινωθέν που έδειχνε ότι ο συνασπισμός της Δεξιάς θα ζητήσει από τον Ιταλό Πρόεδρο τη διερευνητική εντολή στον επόμενο γύρο διαβουλεύσεων (μη μπορώντας να πάρει απευθείας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης). 

Ωστόσο, στη συνέχεια ο Σαλβίνι έστειλε μήνυμα σε αντίθετη κατεύθυνση: Έδειξε ότι επιμένει στο να μην «ψάχνει έδρες» και θέλει είτε την συμφωνία του M5S εξαρχής, πριν την διαδικασία των εντολών από το προεδρικό μέγαρο, είτε επιστροφή στις κάλπες.

«Θα συνεχίσω να συνομιλώ την επόμενη εβδομάδα με όλους, ξεκινώντας από τον Ντι Μάιο (M5S), αποκλείω μόνο συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα που ήταν καταστροφικό για τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Ελπίζω ότι θα έχουμε τις έδρες που χρειάζονται, ειδάλλως καλύτερα να γυρίσουμε να ακούσουμε ξανά τους Ιταλούς» έγραψε. 

Ενδιάμεσα, ο Ντι Μάιο του M5S είχε επαναλάβει τη θέση του πως είναι ανοιχτός σε συγκυβέρνηση μόνο με την Λέγκα και όχι με όλο τον συνασπισμό της Δεξιάς, δηλαδή και με το κόμμα του Μπερλουσκόνι: Τέτοιο σχήμα «δεν είναι η κυβέρνηση αλλαγής που θέλουμε, είναι συνονθύλευμα στο οποίο δεν θα συμμετέχουμε» επανέλαβε. 

Τα Πέντε Αστέρια εκβιάζουν με την «εναλλακτική» της συνεργασίας με το Δημοκρατικό Κόμμα, η οποία ωστόσο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι υπάρχει καν. Ο Σαλβίνι, από την πλευρά του, θέλει να συμμετέχει ολόκληρη η Δεξιά στην συγκυβέρνηση επειδή διαφορετικά, αν έμπαινε μόνο η Λέγκα, θα γινόταν ο «δεύτερος κολαούζος» των Πέντε Αστεριών - και, αντίστροφα, αυτό εξηγεί και την επιμονή των Πέντε Αστεριών.