Δεύτερο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στη Μεσόγειο - Ψυχρός πόλεμος στον ΟΗΕ
Τις ΗΠΑ περιμένουν Γαλλία και Βρετανία εξετάζοντας πλήγμα στη Συρία μετά τις καταγγελίες για χημική επίθεση
Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται από τη μία η διπλωματία και από την άλλη οι στρατιωτικές δυνάμεις ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας με απέναντί τους την Ρωσία για την καταγγελία για επίθεση με χημικά στην Ντούμα της Συρίας: Οι ΗΠΑ έχουν αναφέρει ότι θα εξετάσουν ακόμη και το ενδεχόμενο πλήγματος σε συριακές θέσεις, η Ρωσία αντιδρά, η Γαλλία εμφανίζεται σχεδόν έτοιμη περιμένοντας την Ουάσινγκτον και η Βρετανία ακολουθεί.
Όλες οι αναφορές στον ξένο Τύπο (και, αυτό έχει τη σημασία του, κυρίως στον γαλλικό και τον βρετανικό) υπογραμμίζουν πως οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν σε συνεργασία με τους εταίρους τους σε ενδεχόμενο πλήγμα.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει το βράδυ (ώρα Αθήνας) της Τρίτης για το θέμα, με ΗΠΑ και Ρωσία να έχουν κυκλοφορήσει ανταγωνιστικά ψηφίσματα: Αν αποτελούν ένδειξη οι μέχρι σήμερα κινήσεις κατά τη διάρκεια του συριακού πολέμου που (δεν) έχει κατάφερε να κάνει το Συμβούλιο εξαιτίας των βέτο, το αδιεξόδο θεωρείται πιθανότερο από την υπέρβαση.
Η Ρωσία, ενώπιον των διεθνών αντιδράσεων για τη συμμαχική της Δαμασκό, καλεί σε διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για τις καταγγελίες τέλεσης χημικής επίθεσης. Μιλώντας στα Ηνωμένα Έθνη, και ο απεσταλμένος της Δαμασκού εμφανίστηκε ανοικτός στο να δοθεί πρόσβαση σε στελέχη του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) στην Ντούμα.
Ωστόσο, οι δυτικές δυνάμεις απορρίπτουν ως παρελκυστική την πρόταση της Ρωσίας: Ο ΟΑΧΟ θα είχε αρμοδιότητα μόνο να διαπιστώσει εάν, και όχι από ποιον, διενεργήθηκε χημική επίθεση. Τέτοια αρμοδιότητα -να δείξει δηλαδή τον υπεύθυνο- είχε μόνο επιτροπή του ΟΑΧΟ η οποία πέρυσι εμμέσως καταργήθηκε επειδή το ρωσικό βέτο είχε μπλοκάρει την ανανέωσή της.
Την ίδια στιγμή, οι στρατιωτικές μηχανές έχουν αρχίσει σιγά σιγά να ζεσταίνονται με επίκεντρο την ανατολική Μεσόγειο. Το αμερικανικό USS Donald Cook, που είναι και το πρώτο μέσο των ΗΠΑ στην περιοχή που θα μπορούσε να προχωρήσει σε πλήγμα αν όντως το αποφάσιζε ο Τραμπ, απέπλευσε από την Κύπρο.
Σστην άλλη πλευρά της υφηλίου έχει αρχίσει να κινητοποιείται και το USS Harry Truman το οποίο πρόκειται την Τετάρτη να αποπλεύσει από το αμερικανικό Νόρφολκ με προορισμό τον 5ο και τον 6ο Στόλο (που βρίσκονται στη Μεσόγειο). Αναφορές δε υποστηρίζουν ότι ρωσικά μαχητικά παρακολούθησαν από κοντά την Τρίτη το αμερικανικό Donald Cook, όπως τουλάχιστον μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.
Επίσης, η Γαλλία -καθώς το Παρίσι έχει επανειλημμένα αναφέρει ως «κόκκινη γραμμή» την χρήση του συριακού χημικού οπλοστασίου- κρατά επίσης υψηλούς τόνους απέναντι στη Δαμασκό και φαίνεται να περιμένει αμερικανική απόφαση για να δράσει συντονισμένα.
Η Γαλλία θα μπορούσε να χτυπήσει με Ραφάλ που θα απογειώνονταν είτε από την Ιορδανία είτε από τα Εμιράτα -είτε, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εξετάζοντας την Τρίτη τις εναλλακτικές, ακόμη και από την ίδια τη γαλλική επικράτεια. Tρίτη εναλλακτική θα ήταν πλήγματα από γαλλικές φρεγάτες που επίσης πλέουν στην ανατολική Μεσόγειο (μεταξύ τους και η FREMM Aquitaine - την οποία, σημειωτέον, επίσης φέρεται να «παρακολούθησαν» προ ημερών ρωσικά μαχητικά, όπως μετέδωσαν γαλλικά ΜΜΕ).
Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες στο Παρίσι είχε επίσης βρεθεί ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Η Βρετανία επίσης φαίνεται ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα. Αναφορές σε βρετανικά ΜΜΕ μιλούσαν για επιφυλακή βρετανικών δυνάμεων, βάζοντας επίσης στον κάδρο εκείνες που σταθμεύουν στην Κύπρο, σημειώνοντας πως η πρωθυπουργός Μέι δεν θα χρειαζόταν καν κοινοβουλευτική έγκριση για περιορισμένο πλήγμα.
Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την ευθυγράμμιση του Λονδίνου, το απόγευμα της Δευτέρας (ώρα Αθήνας) Τραμπ και Μέι είχαν τηλεφωνική συνομιλία μετά την οποία ανακοίνωσαν πως συμφώνησαν να «μην επιτρέψουν να συνεχιστεί η χρήση χημικών όπλων» και καταδίκασαν την «βάρβαρη περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή» από την πλευρά του συριακού καθεστώτος.