Δεκάδες χιλιάδες επιβάτες στην Ευρώπη δεν κατάφεραν σήμερα να ταξιδέψουν εξαιτίας των κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε Γαλλία και Γερμανία, με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα σε πολλά αεροδρόμια και στις πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών των δύο χωρών Lufthansa και Air France.

Στη Γερμανία, οι στάσεις εργασίας που κηρύχθηκαν στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης, του Μονάχου, της Κολονίας και της Βρέμης ανάγκασαν τη γερμανική Lufthansa να ακυρώσει "περισσότερες από 800 πτήσεις", ήτοι μία στις δύο, επηρεάζοντας "περίπου 90.000 επιβάτες".

Και σε άλλα αεροδρόμια, όπως εκείνα της Λειψίας, του Ανόβερου και του Αμβούργου καταγράφηκαν προβλήματα. Η Eurowings, θυγατρική του γερμανικού κολοσσού αερομεταφορών, επίσης αντιμετώπισε προβλήματα.

Στην περίπτωση αυτή πρόκειται για απεργία του προσωπικού των αεροδρομίων που έχει στόχο να ασκήσει πίεση στις μισθολογικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στον δημόσιο τομέα.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, η Fraport, ανέφερε ότι η κυκλοφορία αναμένεται να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς νωρίς το βράδυ, ενώ αυτή η ημέρα κινητοποιήσεων αναμενόταν να ολοκληρωθεί στις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας).

Τα συνδικάτα του γερμανικού δημόσιου τομέα κήρυξαν αυτή την απεργία για να ενισχύσουν τη διεκδίκησή τους για μισθολογικές αυξήσεις 6% για τα 2,3 εκατομμύρια των συμβασιούχων του δημόσιου τομέα που απασχολούνται από το ομοσπονδιακό κράτος και τις κοινότητες.

Η αεροπορική κυκλοφορία στη Γαλλία πλήττεται από τη ματαίωση του 25% των πτήσεων της Air France, στην έκτη απεργία που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της κινητοποίησης που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας τον Φεβρουάριο.

Για αύριο Τετάρτη, όπου θα πραγματοποιηθούν επίσης κινητοποιήσεις, η εταιρεία προβλέπει ότι θα εκτελεστεί σχεδόν το 70% των πτήσεων.

Σύμφωνα πάντως με τη διεύθυνση της γαλλικής αεροπορικής εταιρείας, οι ζημίες που συνδέονται με τις απεργιακές κινητοποιήσεις επτά ημερών, το διάστημα 22 Φεβρουαρίου και 11 Απριλίου, υπολογίζονται σε "170 εκατομμύρια ευρώ".