ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία ετοιμάζονται -όπως όλα δείχνουν- για πλήγμα εναντίον θέσεων του συριακού καθεστώς μετά τις καταγγελίες για χημική επίθεση στην Ντούμα, με την Ρωσία να απορρίπτει ως «κατασκευασμένες» τις καταγγελίες και, μένοντας στην γραμμή απόλυτης υποστήριξης στον Άσαντ, απείλησε την Ουάσινγκτον πως θα απαντήσει σε αμερικανικό χτύπημα. 

Η απάντηση του Τραμπ ήρθε από μέσω Τwitter, ήταν σαφέστατη και ξεκαθάρισε επίσης και το εάν πρόκειται να υπάρξει πλήγμα: «Ετοιμάσου Ρωσία, επειδή οι αμερικανικοί πύραυλοι θα έρθουν στη Συρία, ωραίοι, καινούριοι και "έξυπνοι"». Προσέθεσε στο μήνυμά του προς την Μόσχα ότι «δεν θα έπρεπε να είστε εταίροι ενός κτήνους που σκοτώνει τον λαό του με αέριο και το απολαμβάνει». 

Προηγουμένως, η διεθνής κοινότητα δεν είχε καταφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ -όπως αναμενόταν- να καταλήξει σε συντονισμένη αντίδραση απέναντι στο θέμα της χημικής επίθεσης. 

Το ζήτημα του πότε θα έρθει η, ακόμη άγνωστης έκτασης και μεσοπρόθεσμης στρατηγικής, επέμβαση στη Συρία περνάει και, συν τοις άλλοις, και από το Λονδίνο. Εάν η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επιδιώξει κοινοβουλευτική έγκριση, η Βουλή των Κοινοτήτων θα μπορεί να συνεδριάσει από την αρχή της επόμενης εβδομάδας και έπειτα. Αν ωστόσο -όπως πολλοί πιθανολογούν- η Μέι παρακάμψει τους βουλευτές (κάτι που ο οξύς τόνος του Τραμπ καθιστά σχετικά πιθανότερο, επειδή βαρύνει το κλίμα), θεωρείται ότι, τουλάχιστον από στρατιωτική σκοπιά, οι προετοιμασίες έχουν ήδη προχωρήσει (με επίκεντρο τα μέσα στην ανατολική Μεσόγειο και, ειδικά για την Βρετανία, τα Tornado στο Ακρωτήρι).  

Παράλληλη ευθεία κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας

Μία ώρα αργότερα μετά το Tweet, ο Τραμπ προσπάθησε να ρίξει κάπως τους τόνους στην αμερικανορωσική διαμάχη, προσφερόμενος να βοηθήσει να ενισχυθεί η οικονομία της Ρωσίας και ζήτησε να μπει ένα τέλος στην «κούρσα των εξοπλισμών», όπως την αποκάλεσε, σε μια προφανή προσπάθεια διπλωματικού «ανοίγματος».

«Η σχέση μας με τη Ρωσία είναι τώρα χειρότερη από ποτέ, περιλαμβανομένου και του Ψυχρού Πολέμου. Δεν υπάρχει λόγος γι΄αυτό. Η Ρωσία μάς χρειάζεται για να βοηθήσουμε με την οικονομία της, κάτι που θα είναι πολύ εύκολο να κάνουμε, και χρειαζόμαστε όλα τα έθνη να εργάζονται από κοινού. Να σταματήσουμε την κούρσα των εξοπλισμών;» ήταν η επόμενη ανάρτηση Τραμπ στο Twitter.

Από την Μόσχα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα απάντησε με μάλλον δηκτικό τρόπο, κάνοντας έμμεση αναφορά και στο θέμα του συριακού χημικού οπλοστασίου: «Θαυμάσια ιδέα! Υπάρχει μια πρόταση να ξεκινήσουμε με την εξάλειψη των αμερικανικών χημικών όπλων» είπε η Ζαχάροβα.

Π.Ο.Υ.: συμπτώματα που συνάδουν με έκθεση σε τοξικές ουσίες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε σήμερα πως περίπου 500 άνθρωποι έλαβαν ιατρική φροντίδα για «ενδείξεις και συμπτώματα που συνάδουν με έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες» έπειτα από επίθεση με δηλητηριώδες αέριο που φέρεται να πραγματοποιήθηκε εναντίον ενός θύλακα των Σύρων ανταρτών ακριβώς πριν από την πτώση του.

Ο ΠΟΥ καταδίκασε το συμβάν και ανέφερε πως τουλάχιστον 500 άνθρωποι από την Ντούμα έλαβαν ιατρική φροντίδα για συμπτώματα δηλητηρίασης με αέριο.

«Ιδιαίτερα, υπήρχαν ενδείξεις για σοβαρό ερεθισμό των βλεννογόνων, αναπνευστική ανεπάρκεια και αποδιοργάνωση των κεντρικών νευρικών συστημάτων των εκτεθέντων», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία υγείας των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο ΠΟΥ δεν έχει επίσημο ρόλο στις έρευνες των εμπειρογνωμόνων για τη χρήση χημικών όπλων. Διεθνείς επιθεωρητές χημικών όπλων ζητούν διαβεβαιώσεις από τη Δαμασκό για ασφαλή διέλευση προς και από την Ντούμα προκειμένου να προσδιορίσουν αν έγινε χρήση διεθνώς απαγορευμένων πυρομαχικών.

Ο ΠΟΥ ανέφερε επίσης πως περισσότεροι από 70 άνθρωποι που είχαν καταφύγει σε υπόγεια εξαιτίας των βομβαρδισμών στον πρώην ανταρτοκρατούμενο θύλακα της ανατολικής Γούτα, όπου βρίσκεται η Ντούμα, φέρεται ότι έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους.

Ανέφερε πως 43 από αυτούς τους θανάτους «συνδέονταν με συμπτώματα που συνάδουν με την έκθεση σε υψηλού βαθμού τοξικές χημικές ουσίες», επικαλούμενος αναφορές από τους τοπικούς εταίρους του στον τομέα της υγείας.