Στην πρώτη του αντίδραση μετά το tweet του Τραμπ για πυραύλους στη Συρία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν απήθυνε έκκληση να επικρατήσει η «λογική».

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο Πούτιν χαρακτήρισε «ανησυχητική» την κατάσταση στον κόσμο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η «κοινή λογική».

Η Ρωσία, είπε ο Πούτιν, θα σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Πρόσθεσε ότι σκοπεύει να σφυρηλατήσει εποικοδομητικές σχέσεις με τους διεθνείς εταίρους της.

Προηγουμένως, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε απαντήσει στην προαναγγελία του Τραμπ πως «έρχονται πύραυλοι στη Συρία, και θα είναι έξυπνοι» ότι «οι έξυπνοι πύραυλοι χτυπούν τρομοκράτες, όχι κυβερνήσεις». 

Ο δε εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πέσκοφ, έκανε σε ξεχωριστό του μήνυμα λόγο για «διπλωματία του twitter».

Η Ρωσία επιμένει ότι οι καταγγελίες για χημική επίθεση στην Ντούμα από το συριακό καθεστώς είναι «κατασκευασμένες», κάτι στο οποίο καθημερινά επανέρχονται Ρώσοι αξιωματούχοι. Την Τετάρτη, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις υποστήριξαν πως η επίθεση με χημικά «σκηνοθετήθηκε» από τα Λευκά Κράνη, την οργάνωση των εθελοντών διασωστών που δρα στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας.

Τα Λευκά Κράνη ήταν η πρώτη οργάνωση που κατήγγειλε την επίθεση. «Δρώντας αποκλειστικά στους κόλπους των τρομοκρατών, τα Λευκά Κράνη για άλλη μία φορά σκηνοθέτησαν για τις κάμερες μια χημική επίθεση εναντίον πολιτών στην πόλη Ντούμα» είπε ο στρατηγός Βίκτορ Ποζνίχιρ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με το ρωσικό γενικό επιτελείο, από τις αναλύσεις που έγιναν στα δείγματα που ελήφθησαν από την τοποθεσία όπου φέρεται να έγινε η επίθεση (χώμα και θραύσματα) δεν εντοπίστηκαν ίχνη τοξικών ουσιών.

Η Μόσχα κατήγγειλε επίσης ως «ανεύθυνη» την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ανέφερε ότι περίπου 500 άτομα εκτέθηκαν σε χημικά όπλα στην Ντούμα. Ανέφερε ότι η Ερυθρά Ημισέληνος και η τοπική αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών δεν γνωρίζουν τίποτα περί 500 ανθρώπων που να ασθένησαν λόγω της έκθεσής τους σε χημικές ουσίες. "Κανείς τους δεν επιβεβαίωσε αυτά που είχε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ", πρόσθεσε ο Ποζνίχιρ.