Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, διαμήνυσε στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι θέλει να ενισχύσει την συνεργασία μεταξύ των χωρών τους τις επόμενες ημέρες επιδιώκοντας μια συνολική λύση για τη Συρία, έγινε γνωστό από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τις δηλώσεις που έκανε και την υποστήριξή του στα αεροπορικά πλήγματα που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία στη Συρία, επισήμανε το Ελιζέ σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξή τους.

Την ίδια ώρα, το Παρίσι ετοιμάζεται να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες «από τη Δευτέρα» στον ΟΗΕ επιχειρώντας να καταγραφεί πρόοδος με στόχο τη διευθέτηση της συριακής κρίσης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν, λίγες ώρες μετά τα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία.

«Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες από τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών, με στόχο να χαράξουμε τον οδικό χάρτη (προς την ειρηνική διευθέτηση) με όλους όσοι επιθυμούν» δήλωσε ο Λεντριάν στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1.