Ο 25χρονος Άλεκ Μινάσιαν, στον οποίο απαγγέλθηκαν την Τρίτη κατηγορίες για 10 ανθρωποκτονίες από πρόθεση και 13 απόπειρες ανθρωποκτονίας από πρόθεση, βύθισε τον Καναδά στο πένθος. Τώρα η αστυνομία προσπαθεί να ρίξει φως στα κίνητρά του και ίσως το κατάφερε μέσα από μία ανάρτηση που έκανε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, λίγες ώρες προτού μπει στο νοικιασμένο φορτηγάκι και σπείρει τον θάνατο.

Το Facebook επιβεβαίωσε πως πριν από την επίθεση ο Μινάσιαν είχε αναρτήσει ένα κείμενο στην οποία έκανε λόγο για «εξέγερση εναντίον της αναγκαστικής αγαμίας» («incel rebellion»). Ο όρος «incel», που χρησιμοποίησε ο Μινάσιαν, είναι συντόμευση της έκφρασης «involuntary celibacy» και χρησιμοποιείται σε πολλά φόρουμ και πλατφόρμες συζητήσεων στο διαδίκτυο από νεαρούς κυρίως άνδρες που στρέφονται κατά των γυναικών, επειδή οι ίδιοι μένουν εργένηδες ή δεν έχουν σεξουαλικές σχέσεις.

Ο Σαμ Λούι εξηγεί στο «Phsychology Today» ότι το πρόβλημα αυτών των «εργένηδων» είναι πολύ συχνά πολιτιστικό: ανήκουν σε εθνικές μειονότητες που αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη στις κοινωνίες που ζουν, συχνά είναι υπερβολικά ντροπαλοί ή δεν γνωρίζουν τη γλώσσα του σώματος για να φλερτάρουν ή εμφανίζουν υπερβολικό άγχος όταν προσεγγίζουν μια κοπέλα, με αποτέλεσμα να έρχεται η απόρριψη. Πάντως, πολλές από αυτές τις σελίδες ή φόρουμ για συζήτηση έχουν καταργηθεί.

Οι καναδικές αρχές έχουν αποφύγει να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν επίσημα την υπόθεση ότι η οργή του Μινάσιαν εναντίον των γυναικών μπορεί να αποτελούσε το κίνητρο της πράξης του.

Στην ίδια ανάρτηση, ο νεαρός εξέφραζε το θαυμασμό για έναν νεαρό (τον Έλιοτ Ρότζερ) που είχε δολοφονήσει έξι φοιτητές και φοιτήτριες πανεπιστημίου το 2014 στην Καλιφόρνια πριν τελικά αυτοκτονήσει, αποδίδοντας στην «αναλγησία των γυναικών» το γεγονός ότι ήταν παρθένος.

«Η εξέγερση των incel rebellion άρχισε! Θα ανατρέψουμε όλους τους Chad και τις Stacy! Ζήτω στον υπέρτατο Κύριο Έλιοτ Ρότζερ!» αναφέρεται στο μήνυμα. Τα ονόματα Chad και Stacy αναφέρονται σε άνδρες και γυναίκες που έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στο θέμα των σεξουαλικών σχέσεων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, από τους 10 νεκρούς και 13 τραυματίες, τα περισσότερα θύματα ήταν γυναίκες μεταξύ 20 και 80 ετών.

Στο δικαστήριο εμφανίστηκε και ένας συγγενείς του Μινάσιαν. Πολιορκήθηκε από δημοσιογράφους και αρκέστηκε να δηλώσει ότι λυπάται για ό,τι συνέβη. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπήρχαν ενδείξεις ότι ο 25χρονος θα κάνει αυτή την πράξη, απάντησε αρνητικά. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και πολλοί συμμαθητές του δράστη από το σχολείο για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες στο οποίο φοίτησε. Οι περισσότεροι μίλησαν για έναν ντροπαλό παιδί, εσωστρεφές με πάθος για τους υπολογιστές. «Ήταν εντελώς άκακος» είπε μια κοπέλα.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο οποίος δέχθηκε συλλυπητήρια από δεκάδες διεθνείς ηγέτες, εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για το τραγικό περιστατικό.