Εκτενή σχολιασμό έχει προκαλέσει στην Ιαπωνία ένα περιστατικό κατά την επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ, το οποίο θεωρήθηκε στα όρια του προσβλητικού: Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπεντζαμίν Νετανιάχου, είχε καλέσει τον Ιάπωνα ομόλογό του, Σίνζο Άμπε, για δείπνο στο σπίτι του και όλα κυλούσαν υπέροχα μέχρι που ήρθε το γλυκό. 

Το ισραηλινό πρωθυπουργικό ζεύγος είχε κάλεσει για την περίσταση έναν από τους διασημότερους σεφ του Ισραήλ, τον Μοσέ Σεγκέβ. 

Ο Σεγκέβ έβαλε τα δυνατά του και έφτιαξε ένα γκουρμέ μενού αντάξιο της φήμης του.

Αλλά στο γλυκό το παρατράβηξε: Έβγαλε πραλίνες -μέχρι εδώ καλά- σερβιρισμένες μέσα σε μεταλλικό παπούτσι (με πετσέτα-κάλτσα). 

Σε κάθε μέρος του κόσμου, ένα παπούτσι δεν είναι και το καλύτερο να εμφανιστεί πάνω σε τραπέζι. Όμως ειδικά για τους Ιάπωνες, το παπούτσι είναι περίπου ταμπού σε πολλές περιστάσεις. 

Χαρακτηριστικά, η ισραηλινή εφημερίδα Yediot Acharanot επικαλείται Ιάπωνες διπλωμάτες που είπαν: «Τι ακριβώς σκεφτόταν ο σεφ; Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι μήνυμα προσπαθούσε να μεταδώσει. Αν επρόκειτο για χιούμορ, δεν το βρίσκουμε αστείο. Μπορώ να πω πως αισθανόμαστε προσβεβλημένοι εκ μέρους του [Ιάπωνα] πρωθυπουργού». 

Ας σημειωθεί ότι στο προσωπικό του Instagram ο σεφ διευκρίνισε πως το παπούτσι ήταν μεταλλικό και σχεδιασμένο από το στούντιο του σχεδιαστή Τομ Ντίξον.