Αντίποινα αποφάσισε ο Ερντογάν για την πρωτοβουλία του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και 300 διανοουμένων να υπογράψουν κείμενο όπου καλούν τους ίδιους τους μουσουλμάνους να απομονώσουν από το Κοράνι τα ρατσιστικά και αντισημητικά αποσπάσματά του.

Στο μανιφέστο που δημοσιεύθηκε στις 22 Απριλίου από την εφημερίδα Le Parisien, 300 υπογράφοντες, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και τρεις πρώην πρωθυπουργοί, καταγγέλλουν έναν «νέο αντισημιτισμό» στη Γαλλία που χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με αυτούς, από την «ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση». Ζητούν κυρίως «οι στίχοι του Κορανίου που καλούν για τον φόνο και την τιμωρία των εβραίων, των χριστιανών και των απίστων να χαρακτηριστούν άκυροι από τις θεολογικές αρχές (...)».

Το κείμενο αυτό, το οποίο φέρει επίσης τις υπογραφές καλλιτεχνών, διανουμένων και θρησκευτικών προσωπικοτήτων, προκάλεσε έντονη πολεμική στη Γαλλία και την αγανάκτηση πολλών μουσουλμάνων.

Όπως έγινε γνωστό στην Τουρκία, τα 16 νέα τμήματα Γαλλικής Φιλολογίας δεν θα δεχτούν φέτος νέους φοιτητές της γαλλικής γλώσσας. Αντίθετα στα υπάρχοντα 19 τμήματα οι εισαγωγές νέων φοιτητών θα γίνουν κανονικά.