Την ανησυχία της εκφράζει η διεθνής κοινότητα, κάνοντας έκκληση όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση, μετά τους δεκάδες θανάτους Παλαιστινίων στις αντιδράσεις για τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ -κίνηση που απομακρ'υνει τις ΗΠΑ από την μέχρι τώρα στάση τους στο θέμα της Ιερουσαλήμ και αποτιμάται ως υποστήριξη στη θέση του Ισραήλ. 

Το απόγευμα της Δευτέρας, οι αναφορές θέλουν τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 52 και οι τραυματίες τους 900.

ΟΗΕ, διά του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κάλεσε «να σταματήσουν αμέσως «οι σοκαριστικοί σκοτωμοί δεκάδων ανθρώπων, ο τραυματισμός εκατοντάδων άλλων από τις αληθινές σφαίρες των Ισραηλινών στη Γάζα», όπως έγραψε στο twitter ο ύπατος αρμοστής Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

«Το δικαίωμα στη ζωή πρέπει να γίνεται σεβαστό. Οι υπεύθυνοι για τις εξοργιστικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να λογοδοτήσουν. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εγγυηθεί την απονομή της δικαιοσύνης για τα θύματα» τόνισε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά τις συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 41 ανθρώπους στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. «Δεκάδες Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που είναι σε εξέλιξη κοντά στο φράχτη (ασφαλείας) της Γάζας. Ζητούμε από όλες τις πλευρές να ενεργήσουμε με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθούν και άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών» τόνισε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Κάνοντας λόγο για μια «περίπλοκη και ήδη πολύ τεταμένη» κατάσταση που απομακρύνει ακόμη περισσότερο τις ειρηνευτικές προοπτικές, η Μογκερίνη ζήτησε να μην υπάρξει νέα κλιμάκωση στην περιοχή. «Το Ισραήλ πρέπει να σεβαστεί το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις και την αρχή της αναλογικότητας στη χρήση βίας» επέμεινε.

«Η Χαμάς και εκείνοι που καθοδηγούν τις διαδηλώσεις στη Γάζα πρέπει να φροντίσουν να παραμείνουν σε ειρηνικά πλαίσια και να μην τις εκμεταλλεύονται για άλλους σκοπού» συνέχισε. Η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας επανέλαβε επίσης ότι Η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας λύσης των δύο κρατών «με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του καθενός από αυτά».

Για το ζήτημα του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ η Μογκερίνι υπενθύμισε την «σαφή και ενιαία» θέση της Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η μεταφορά των πρεσβειών από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να γίνει πριν καθοριστεί το καθεστώς της πόλης στο πλαίσιο μιας οριστικής ρύθμισης της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.

Πρόσφατα, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία μπλόκαραν την υιοθέτηση κοινής ευρωπαϊκής διακήρυξης που επέκρινε τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Από την πλευρά της, και η Γαλλία εμφανίστηκε να κρατά την ίδια γραμμή. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ λε Ντριάν κάλεσε «το σύνολο των πρωταγωνιστών» να προλάβουν «μια νέα όξυνση» στη Μέση Ανατολή.

«Την ώρα που οι εντάσεις στο πεδίο έχουν αναζωπυρωθεί (…) η Γαλλία απευθύνει έκκληση στο σύνολο των πρωταγωνιστών να επιδείξουν υπευθυνότητα προκειμένου να προληφθεί μια νέα όξυνση» ανέφερε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

Το ίδιο έκανε και η Βρετανία, με εκπρόσωπο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι σήμερα να απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

«Ανησυχούμε για τις πληροφορίες περί βίας και απώλειας ζωών στη Γάζα. Προτρέπουμε να επικρατήσει ηρεμία και αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθούν ενέργειες καταστροφικές για τις ειρηνευτικές προσπάθειες» είπε στους δημοσιογράφους. «Η Βρετανία παραμένει σθεναρά δεσμευμένη στη λύση των δύο κρατών με την Ιερουσαλήμ ως κοινή πρωτεύουσα» υπογράμμισε.

Από την πλευρά της Ρωσίας, η Μόσχα εξέφρασε επίσης ανησυχία και προσφέρθηκε εκ νέου για διαμεσολάβηση. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας μαζί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στη ρωσική πρωεύουσα, ανέφερε πως Μόσχα και Κάιρο ανησυχούν για την κατάσταση που επικρατεί στα παλαιστινιακά εδάφη και ιδιαίτερα στην Λωρίδα της Γάζας.

«Επιβεβαιώσαμε την προσήλωση μας στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σ' εκείνες τις αρχές οι οποίες διέπουν την Ειρηνική πρωτοβουλία των Αραβικών χωρών. Τόσο σε εμάς όσο και στην Αίγυπτο, προκαλούν ανησυχία οι προσπάθειες που γίνονται να αναθεωρηθούν οι σημαντικές αυτές αποφάσεις και εκείνες οι προσεγγίσεις, τις οποίες έχει εγκρίνει η διεθνής κοινότητα», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει στο έδαφος της την διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγεσιών της Παλαιστίνης και του Ισραήλ. Επεσήμανε επίσης ότι όλα τα ζητήματα που αφορούν την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη μπορούν να επιλυθούν αποκλειστικά μέσω του απευθείας διαλόγου μεταξύ των ηγετών των εμπλεκόμενων πλευρών. «Όπως γνωρίζετε η Ρωσία έχει επανειλημμένως προτείνει το έδαφος της για την έναρξη ενός τέτοιου απευθείας διαλόγου. Η πρόταση μας παραμένει σε ισχύ» κατέληξε ο Λαβρόφ.