Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε την ότι οι προετοιμασίες για τη σύνοδο με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στα μέσα Ιουνίου στη Σιγκαπούρη συνεχίζονται, παρά τις αμφιβολίες που αφήνει να αιωρούνται η Πιονγκγιάνγκ.

Παράλληλα προσπάθησε να καθησυχάσει τις όποιες ανησυχίες μπορεί να έχει η βορειοκορεατική ηγεσία για... «λιβυκό μοντέλο» αποπυρηνικοποίησης -εξαιτίας των δηλώσεων του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον.

Τα περί «λιβυκού μοντέλου» είναι αναφορά στο προηγούμενο της Τρίπολης, όταν το 2003 ο τότε ηγέτης της Μουαμάρ Καντάφι ανακοίνωσε ξαφνικά την απόσυρση από την επιδίωξη πυρηνικού οπλοστασίου. Οι κυρώσεις σε βάρος της Λιβύης ήρθησαν -ωστόσο, η επιστροφή στη διεθνή σκηνή δεν κατάφερε, μία δεκαετία μετά, να σώσει τον ίδιο τον Καντάφι. Για πολλούς στο εξωτερικό, ένας από τους λόγους που η δυναστεία Κιμ επέμενε στα πυρηνικά όπλα ήταν και ως «εγγύηση» προσωπικής ασφάλειας - πέραν όλων των υπολοίπων.

Σε μήνυμά του την Πέμπτη από το Οβάλ Γραφείο, ο Ντόναλντ Τραμπ θέλησε να στείλει το μήνυμα πως το «λιβυκό μοντέλο» της αποπυρηνικοποίησης δεν είναι, σε καμία περίπτωση, εκείνο που ο ίδιος θα επιθυμούσε να προτείνει για την κορεατική χερσόνησο.

«Το λιβυκό μοντέλο δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτό που έχουμε κατά νου» είπε ο Τραμπ.

Ο Τραμπ τόνισε ότι η συμφωνία που εκείνος επιζητά θα προστατεύει τον Κιμ: «Θα είναι εκεί, θα κυβερνά τη χώρα του, η χώρα του θα είναι πολύ πλούσια».

Όσον αφορά για την συνάντηση με τον βορειοκορεάτη ηγέτη, ανέφερε «Τίποτα δεν άλλαξε εν γνώσει μας με τη Βόρεια Κορέα, δεν μας έχουν πει τίποτα» επισήμανε από το Οβάλ Γραφείο. «Θα δούμε» πρόσθεσε ο μεγιστάνας.

«Εάν η συνάντηση γίνει, θα γίνει κι αν δεν γίνει, θα περάσουμε στο επόμενο βήμα» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.