Κάποτε κατακεραύνωνε τους πολιτικούς των «παραδοσιακών» κομμάτων που ζουν σε σαλέ, ενώ ο κόσμος αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Του το υπενθύμισαν και οι χιλιάδες χρήστες στο Twitter.

Και σήμερα ο ηγέτης των Podemos, ο πολιτικός επιστήμονας Πάμπλο Ιγκλέσιας, εμφανίζεται απολογούμενος ακόμα και εντός των Podemos για την αγορά πολυτελούς βίλας στα περίχωρα της Μαδρίτης για να στεγάσει τη σύζυγο Ιρένε Μοντέρο και τα δίδυμα που περιμένουν.

Ο ίδιος και η Μοντέρο προσπάθησαν να εξηγήσουν, προκειμένου να σταματήσει ο θόρυβος. Έγραψαν ένα κείμενο πάνω από 800 λέξεις σε δέκα παραγράφους και το δημοσίευσαν στο Facebook.

«Κάθε μήνα θα πληρώνουμε κάτι παραπάνω από 800 ευρώ ο καθένας μας. Γνωρίζουμε ότι πολλές ισπανικές οικογένειες -ακόμα και με δύο μισθούς- δεν μπορούν να πάρουν ένα τέτοιο δάνειο. Και για αυτό καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπερασπιστούμε μισθούς αξιοπρέπειας για όλους και για όλες» αναφέρουν. 

Παράλληλα, επικαλούνται την απόφαση της «βάσης»: εφόσον το Κίνημα τούς επιτρέπει να λαμβάνουν τις βουλευτικές αποζημιώσεις που λαμβάνουν, αποφάσισαν και εκείνοι να πάρουν δάνειο. Ασφαλώς ο ηγέτης των Podemos έχει και επιπλέον εισοδήματα από τα δικαιώματα των βιβλίων του. Η σύζυγος είναι επίσης βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου.

Συνήθως τα στελέχη των Podemos που κατέχουν αξιώματα έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό επί 3 (ο κατώτατος μισθός στη χώρα είναι 826 ευρώ) και τα υπόλοιπα χρήματα -αν είναι περισσότερα- πηγαίνουν στο κόμμα ή σε κοινωνικές οργανώσεις. 

Σημειώνουν επίσης ότι θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σε ένα ωραίο περιβάλλον. Έχουμε γίνει στόχος των παπαράτσι, συνεχίζουν.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ισπανίας, το μέσο δάνειο στη χώρα είναι 120.000 ευρώ με χρόνο αποπληρωμής τα 24 χρόνια. Στην Μαδρίτη, όπου το εισόδημα είναι ελαφρώς υψηλότερο, το μέσο δάνειο φτάνει τα 161.000 ευρώ. Το ζεύγος Ιγκλέσιας-Μοντέρο με τις βουλευτικές αποζημιώσεις έλαβε 500.000 ευρώ δάνειο και θα το αποπληρώσει σε 30 χρόνια.