Με νέα υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας μετά τις κάλπες απείλησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, δείχνοντας στις ανησυχίες που υπάρχουν για περιστολή της ανεξαρτησίας της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας. 

Η δε τουρκική λίρα συνέχισε την πτωτική της πορεία μετά την προειδοποίηση της Fitch, υποχωρώντας σε 4,66 έναντι του δολαρίου το απόγευμα της Τρίτης. 

Η ισοτιμία της λίρας έχει υποχωρήσει από την αρχή του χρόνου κατά 17%. Ο δε πληθωρισμός παραμένει σε διψήφια ποσοστά εξαιτίας -και- της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η Κεντρική Τράπεζα. 

Η Fitch, αναφερόμενη στις πρόσφατες αναφορές του Ερντογάν για τα επιτόκια, τόνισε πως «τα σχόλια του Τούρκου προέδρου ενισχύουν το ενδεχόμενο πως η άσκηση νομισματικής πολιτικής και η προβλεψιμότητά της θα δεχθούν πιέσεις μετά τις εκλογές του Ιουνίου». 

«Η τουρκική νομισματική πολιτική ανέκαθεν υπόκειτο σε πολιτικούς περιορισμούς, όμως η ανοικτή απειλή στον περιορισμό της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας αυξάνει τον κίνδυνο για το περιβάλλον χάραξης πολιτικής και την αποτελεσματικότητά της, όχι μόνο από πολιτική παρέμβαση αλλά και από την γενικότερη πίεση στην Κεντρική Τράπεζα να αποδείξει την ανεξαρτησία της» ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης.