Αμφίβολη είναι η ημερομηνία της συνόδου ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον ηγέτη της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν καθώς ο πρώτος στη συνάντηση που είχε με τον ηγέτη της Νοτίου Κορέας Μουν Τζε-ιν είπε πως «μπορεί να γίνει, μπορεί και όχι όπως έχει σχεδιαστεί» συμπληρώνοντας πως «αυτό εξαρτάται από την συμπεριφορά του Κιμ τις ερχόμενες ημέρες».

Ο Τραμπ και ο Μουν Τζε-ιν συναντήθηκαν στον Λευκό Οίκο εχθές προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της συνάντησης των δυο πλευρών που είναι προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη. Μολονότι οι δυο πλευρές επέδειξαν αισιοδοξία, ο Τραμπ υπογράμμισε ότι δεν είναι ευχαριστημένος από την πρόσφατη αλλαγή στάσης της Βορείου Κορέας.

Οι προθέσεις της Πιονγκ Γιανγκ φαίνεται πως άλλαξαν μετά τη συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τσινπίνγκ όπως είπε σε δημοσιογράφους του Reuters λίγο πριν τη συνάντηση του με τον ηγέτη της Νοτίου Κορέας ο Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης ο Αμερικάνος πρόεδρος είπε πως ο Κινέζος ομόλογος του είναι ένας παίκτης πόκερ παγκοσμίου κλάσης ο οποίος θέλει να είναι εκείνος που θα διαμεσολαβήσει προκειμένου να επέλθει η ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν προτιμάει την αποπυρηνικοποίηση σε βάθος χρόνου ή άπαξ, απάντησε πως «όλα κατευθείαν θα ήταν κάτι καλό» ενώ προσέθεσε πως «εάν ο Κιμ ακολουθήσει τον δρόμο της αποπυρηνικοποίησης θα εγγυηθώ την ασφάλεια του» προσθέτοντας ότι «οι ηγέτες της Νοτίου Κορέας, της Κίνας και της Ιαπωνίας έχουν διαβεβαιώσει τον ίδιο πως έχουν τη βούληση να επενδύσουν μεγάλα ποσά προκειμένου να βοηθήσουν τη Βόρεια Κορέα να ευδοκιμήσει οικονομικά».


Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Μουν Τζε-ιν ανέφερε πως ο Τραμπ έχει καταφέρει να επιτύχει «δραματική αλλαγή προς την θετική κατεύθυνση» ανάμεσα στις σχέσεις Βορείου και Νοτίου Κορέας και ότι είναι πεπεισμένος πως θα κάνει επιτυχημένη και την ερχόμενη σύνοδο κορυφής καθώς και ότι θα τερματίσει (τυπικά) τον πόλεμο στην κορεατική χερσόνησο.


Αναγνωρίζοντας πως μέσα στους κύκλους των ΗΠΑ υπάρχουν φωνές σκεπτικισμού οι οποίες αμφιβάλλουν για την επιτυχία της συνόδου κορυφής και τις υφιστάμενες προσπάθειες για την αποπυρηνικοποίηση, ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, είπε πως «η μοίρα πρέπει να δεθεί με το μέλλον» στην Κορεατική Χερσόνησο.
Ερωτώμενος για τη δική του οπτική σχετικά με το μέλλον της Κορεατικής χερσονήσου ο πρόεδρος Τραμπ είπε πως «προσδοκούμε να έχουμε δυο πολύ επιτυχημένες Κορέες, αλλά κατά μεγάλο μέρος εξαρτάται από τις ίδιες τι ς χώρες.
Επιπλέον ο Αμερικάνος πρόεδρος περιέγραψε το σύνορο ανάμεσα στις δυο Κορέες σαν «τεχνητό» ενώ προσέθεσε ότι σε μεγάλο βαθμό επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας τη δεκαετία του ’50.

Υπενθυμίζεται πως η συνάντηση ανάμεσα σε Κιμ Γιονγκ Ουν και Ντόναλντ Τραμπ, προγραμματίστηκε μετά την ιστορική συνάντηση των ηγετών Βορείου και Νοτίου Κορέας τον περασμένο Απρίλιο.