H Ολλανδία και η Αυστραλία κατονόμασαν την Ρωσία ως υπεύθυνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines επάνω από την Ουκρανία το 2014 με επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση που ανοίγει τον δρόμο για δικαστικές διώξεις.
Η ρωσική πλευρά, κατά την πάγια τακτική της, απέρριψε ως «κυνήγι μαγισσών» τις νέες κατηγορίες. Οι ΗΠΑ από τη νπλευρά τους κάλεσαν τη Μόσχα να «παραδεχθεί τον ρόλο της» στην κατάρριψη.

Η ανακοίνωση ήρθε την Παρασκευή μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Ολλανδίας, μία ημέρα μετά την δημοσίευση των συμπερασμάτων της διεθνούς ερευνητικής επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία ο πύραυλος Bouk που κατέρριψε το αεροσκάφος προερχόταν από την 53 Ρωσική Αντιαεροπορική Ταξιαρχία με βάση στο Κουρσκ. Η Ρωσία το διέψευσε κατηγορηματικά.

Η Ολλανδία και η Αυστραλία, πολλοί πολίτες των οποίων περιλαμβάνονται στα 298 θύματα της τραγωδίας , «θεωρούν την Ρωσία υπεύθυνη για την συμμετοχή της στην καταστροφή» του αεροσκάφους, ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση.

Οι δύο χώρες μπορούν πλέον να υποβάλουν τον φάκελο της πολύπλοκης αυτής υπόθεσης ενώπιον διεθνούς οργανισμού ή διεθνούς δικαστηρίου, σύμφωνα με την ολλανδική κυβέρνηση.

Το αεροσκάφος της Malaysia Airlines πραγματοποιούσε την πτήση MH17 Αμστερνταμ-Κουάλα Λουμπούρ και κατερρίφθη επάνω από την φιλορωσική αυτονομιστική ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιουλίου 2014. Χάθηκαν οι 298 επιβαίνοντες, στην πλειοψηφία τους Ολλανδοί.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ , δήλωσε ότι η Ρωσία απορρίπτει τις κατηγορίες που της προσάπτουν οι διεθνείς ερευνητές, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία ευθύνεται για την κατάρριψη της πτήσης МН17 της μαλαισιανής αεροπορικής εταιρείας Malaysia Airlines το 2014 στην ανατολική Ουκρανία και δεν εμπιστεύεται τα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας επειδή δεν είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στην ερευνητική ομάδα.

Παράλληλα ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν είχε μέχρι τώρα τον χρόνο να μελετήσει τα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας στα οποία κατέληξαν οι ολλανδοί ερευνητές, οι οποίοι ερεύνησαν τα αίτια της συντριβής του μαλαισιανού Boeing.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία να λογοδοτήσει για τον ρόλο της στην κατάρριψη ενός αεροσκάφους της Malaysia Airlines πάνω από την ανατολική Ουκρανία τον Ιούλιο του 2014.

«Είναι καιρός η Ρωσία να παραδεχθεί τον ρόλο της στην κατάρριψη του αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση MH17 και να σταματήσει την πορωμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης που διεξάγει», είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ σε μια δήλωση στην οποία επιρρίπτει την ευθύνη στη ρωσική επιθετικότητα για τον θάνατο περισσότερων από 10.300 ανθρώπων στην Ουκρανία.