Καθώς στην Ιταλία επικρατεί απόλυτο πολιτικό χάος και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει σε τι κατάσταση θα βρίσκεται η Ρώμη ούτε μετά μερικά 24ωρα -αν ο Κοταρέλι θα έχει σχηματίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση, αν θα διαλυθούν αμέσως Βουλή και Γερουσία ή αν ακόμη Πέντε Αστέρια και Λέγκα κληθούν ξανά να κυβερνήσουν- το βράδυ της Τρίτης, και ενώ τα ιταλικά spread έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων (M5S) Λουίτζι ντι Μάιο απέσυρε την «κήρυξη πολέμου» στον πρόεδρο Ματαρέλα και κάλεσε σε... επανεκκίνηση. 

«Είμαστε έτοιμοι να ξαναδούμε τη θέση μας, αν έχουμε κάνει κάτι λάθος θα το πούμε, όμως τώρα πρέπει να γίνει σεβαστή η λαϊκή βούληση επειδή θέλουμε να σώσουμε την Ιταλία» είπε ο ντι Μάιο (φωτ.) μιλώντας στη Νάπολη.

«Πλειοψηφία υπάρχει στο Κοινοβούλιο, ας ξεκινήσει αυτή η κυβέρνηση, φτάνει με τα κόλπα επειδή τις τεχνοκρατικές κυβερνήσεις δεν τις θέλουμε» είπε χαρακτηριστικά, δείχνοντας στην πρόθεση συγκυβέρνησης Πέντε Αστέρων και Λέγκας μαζί με την αντίθεσή του στην πρόταση για κυβέρνηση Κοταρέλι (ο οποίος παραμένει εντολοδόχος πρωθυπουργός και θα συνομιλήσει εκ νέου την Τετάρτη με τον πρόεδρο). 

Όσον αφορά την πρόταση για καθαίρεση του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα, την οποία είχε ανακοινώσει το κίνημά του, ανέφερε πως «δεν είναι πια στο τραπέζι» -υποστηρίζοντας πως η άλλη όχθη, η Λέγκα, δεν την υποστηρίζει πια, οπότε δεν έχει προοπτική.

«Είμαστε διατεθειμένοι να συνεργασθούμε με την προεδρία της Δημοκρατίας για να επιλυθεί η κρίση», πρόσθεσε ο Ντι Μάιο, ο οποίος ζήτησε, παρά τις πρόσφατες εξελίξεις, «να αφήσουν την κυβέρνηση της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων να μπορέσει να αρχίσει να εργάζεται».

Θα πρέπει να εξακριβωθεί, τώρα, αν υπάρχουν όντως περιθώρια για επανέναρξη του διαλόγου με στόχο την συγκρότηση, τελικά, μιας κυβέρνησης της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων, ή αν η πορεία προς τις εκλογές, στο τέλος του Ιουλίου ή τον Σεπτέμβριο, αποτελεί πλέον υποχρεωτική επιλογή.

Η οριστική εξέλιξη, πιθανώς, θα εξαρτηθεί και από την έκβαση της προσπάθειας να συγκροτηθεί κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον οικονομολόγο Κάρλο Κοταρέλι, την οποία, όμως, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας έκαναν γνωστό ότι δεν εννοούν να στηρίξουν.