Αυστηρό τελεσίγραφο για κλείσιμο της αμερικανικής βάσης του Ιντζιρλίκ έστειλε η Άγκυρα, σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ολοκληρώσουν την πώληση των μαχητικών F-35 στην Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διεμήνυσε πως «σχετικά με τα F-35, δεν ανησυχώ, καθώς αυτή η σύμβαση δεν μπορεί να τερματιστεί. Αλλά, αν αυτά τα μαχητικά δεν δοθούν στην Τουρκία, θα καλύψουμε της ανάγκες μας από κάπου αλλού».

«Δεν υπάρχουν λόγοι για τους οποίους οι ΗΠΑ δεν θα μας παρέχουν F-35. Δεν θέλουμε να διαταράξουμε τις σχέσεις μας με τους Αμερικανούς συμμάχους μας. Τα αεροσκάφη θα πρέπει να φτάσουν στην Τουρκία, όπως έχει σχεδιαστεί. Αλλά σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα μείνουμε χωρίς εναλλακτικές. Μπορεί να αγοράσουμε αερσκάφη είτε από τη Ρωσία, είτε από κάποι άλλη χώρα του ΝΑΤΟ. Υπάρχει μία συμφωνία για τα F-35 και αν αποσυρθεί μία από τις δύο πλευρές, τότε θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα», συμπλήρωσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Δημοσίευμα της Yeni Safak, η οποία ανήκει στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, σημείνε πως η Τουρκία ενδέχεται να στραφεί στην αγορά ρωσικών μαχητικών Su-57 εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να αναστείλουν την πώληση των F-35.

«Τα δημοσιεύματα αυτά δεν αντικατοπτρίζουν την επίσημη θέση της κυβέρνησης», σημείωσε για το δημοσίευμα πηγή που πρόσκειται στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, αναφέροντας ότι πρόκειται για απόψεις ειδικών.

Αμερικανός Γερουσιαστής: «Θα τα χρησιμοποιήσουν κατά της Ελλάδας»

Η αποστολή των F-35 έχει παγώσει, έστω και άτυπα, από το αμερικανικό Κογκρέσο, εξαιτίας και της απόφασης της γειτονικής χώρας να αγοράσει πυραύλους S-400 από τη Ρωσία.

Στο πλαίσιο του «παγώματος», η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ζητήσει από το Πεντάγωνο να εκπονήσει ειδική έκθεση για τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας.

Μάλιστα, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του μέλους του αμερικανικού Κογκρέσου, Μπραντ Σέρμαν, που σε παρέμβασή του στις 23 Μαΐου, κάλεσε τη διακυβέρνηση Τραμπ να μην επιτρέψει την πώληση των F-35 στην Τουρκία, καθώς, όπως είπε, θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας.

«Όσον αφορά στην Τουρκία, ελπίζω η Κυβέρνηση να εμποδίσει τη πώληση του F-35. Δεν είναι ένα όπλο που θα χρησιμοποιηθεί κατά τρομοκρατών. Είναι ένα όπλο που θα χρησιμοποιηθεί εναντίον της Ελλάδας. Ελπίζω τουλάχιστον το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παραμείνει ουδέτερο», τόνισε, υπενθυμίζοντας «την αναγνώριση, την ανάμνηση εκατομμυρίων Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσυρίων, Σύρων θυμάτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.»

Σημειώνεται ότι την ακύρωση της πώλησης όπλων προς την Τουρκία ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.