Η επιβολή αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και από την ΕΕ προκάλεσε την οργή των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, οι οποίες προαναγγέλλουν -μαζί με την Κομισιόν- αντίποινα. 

«Σήμερα είναι μία πολύ άσχημη ημέρα για το διεθνές εμπόριο» ανέφερε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Η ΕΕ θα προχωρήσει τις επόμενες ώρες σε αντίμετρα» τόνισε. 

Η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ, επίσης προανήγγειλε «αντισταθμιστικά μέτρα», μαζί με προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ): «Τώρα που έχουμε σαφήνεια, η απόκριση της ΕΕ θα είναι ανάλογη και σύμφωνη με τους κανόνες του ΠΟΕ. Θα προσφύγουμε τώρα για την επίλυση των διαφορών αφού αυτά τα μέτρα αντίκεινται σαφώς στους συμφωνημένους διεθνείς κανόνες» ανέφερε.

Την απογοήτευση και την οργή τους, όπως και την πρόθεση για αντίποινα, από τους δασμούς Τραμπ σε «κεντρικούς συμμάχους» στη διεθνή σκηνή, έδειξαν εξίσου γρήγορα και οι κυβερνήσεις Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε πως τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει «στο να απαντήσουν με έξυπνο, αποφασιστικό και ενιαίο τρόπο» επισήμανε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Πορτογάλο ομόλογό της Αντόνιο Κόστα. Οι δασμοί που εξετάζονται από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «αντίκεινται στους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» υπογράμμισε.

Από τον Λονδίνο, ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης ανέφερε πως «είμαστε βαθιά απογοητευμένοι που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ επικαλούμενες την εθνική ασφαλεία» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η Βρετανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι στενοί σύμμαχοι με τις ΗΠΑ και θα πρέπει να εξαιρεθούν μόνιμα και πλήρως από τα αμερικανικά μέτρα για τον χάλυβα και το αλουμίνιο» σημείωσε. 

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο λε Μερ χαρακτήρισε από την πλευρά του «αδιακαιολόγητους και επικίνδυνους» τους δασμούς τους οποίους επέβαλε ο Τραμπ. 

Η ΕΕ «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να απαντήσει» στους αμερικανικούς δασμούς, προσέθεσε ο Γάλλος υπουργός.