Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, στην εξουσία από τον Δεκέμβριο του 2011, παραδέχθηκε σήμερα την ήττα του ενόψει της διεξαγωγής της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής που κατέθεσαν οι Σοσιαλιστές, η οποία αναμένεται να υπερψηφιστεί από τους βουλευτές.

«Μπορούμε να υποθέσουμε πως η πρόταση μομφής θα υπερψηφιστεί. Κατά συνέπεια ο Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει ο νέος πρόεδρος της κυβέρνησης», είπε σε σύντομη ομιλία του στο κοινοβούλιο ο συντηρητικός πρωθυπουργός ο οποίος συνεχάρη τον αντίπαλό του.

Η πρόεδρος του κοινοβουλίου Άνα Παστόρ ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 11:01 τοπική ώρα (12:01 ώρα Ελλάδας).

Ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσεθ θα αναλάβει σήμερα πρωθυπουργός της Ισπανίας, καθώς η πρόταση μομφής που έχει καταθέσει κατά της κυβέρνησης Ραχόι υποστηρίζεται από 180 βουλευτές, τέσσερις περισσότερους για την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία. Θα είναι η πρώτη φορά που πρόταση μομφής θριαμβεύει στη σύγχρονη ισπανική δημοκρατία και θα είναι η πρώτη φορά που θα προσκληθεί ένας πρωθυπουργός να ηγηθεί κυβέρνησης με τόσο ετερογενή κοινοβουλευτική υποστήριξη.

Ήδη στενή συνεργάτης του ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος δήλωσε ότι από σήμερα το μεσημέρι πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο Σάντσεθ, επικεφαλής των Σοσιαλιστών.

Θα συγκροτηθεί μια προσωρινή κυβέρνηση, η οποία δεν φαίνεται να προκαλεί αναταραχή. Ενώ συζητείται η πρόταση μομφής, ο δείκτης Ibex 35 αυξήθηκε. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε, επίσης, ότι δεν αισθάνεται καμία ανησυχία για τη λειτουργία των δημοκρατικών μηχανισμών στην Ισπανία.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αρνείται να παραιτηθεί, όπως του ζητούν διάφοροι παράγοντες μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης των Πολιτών Άλμπερτ Ριβέρα, προκειμένου να πάει η χώρα σε εκλογές.