Λίγα, ελάχιστα, θέματα στη Δανία προκαλούν δημόσια πολιτική αντιπαράθεση. Στα μετρημένα αυτά στα δάχτυλα ζητήματα έρχεται, σχεδόν από το πουθενά, να μπει η... περιτομή ανηλίκων (κάτι που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο): Το ζήτημα, έπειτα από συλλογή υπογραφών, θα τεθεί αναγκαστικά προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο. 

Ομάδα που υπερασπίζεται τα δικαιώματα του παιδιού είχε ξεκινήσει τον Φεβρουάριο εκστρατεία συλλογής υπογραφών για να τεθεί επί τάπητος η απαγόρευση περιτομής ανηλίκων για μη ιατρικούς λόγους. 

Την Παρασκευή, οι υπογραφές έφτασαν τις 50.000 και, ως εκ τούτου, το μέτρο πρέπει υποχρεωτικά να μπει στο Κοινοβούλιο για συζήτηση. 

Απαγόρευση της περιτομής θα έπληττε στην πράξη δύο πολύ ευαίσθητες κοινότητες: Τους εβραίους και τους μουσουλμάνους. Η υποστήριξη στο μέτρο είναι, προς το παρόν, ελάχιστη στους βουλευτές της χώρας και άρα τον μέτρο δεν έχει, προς το παρόν, μεγάλη πιθανότητα να περάσει. 

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δημοσκοπήση στο τέλος του Μαΐου εμφάνιζε την κοινή γνώμη να είναι σε ισχυρότατο βαθμό -στην περιοχή του 83%- υπέρ της απαγόρευσης. 

Υπολογίζεται ότι σχεδόν 2.000 αγόρια τον χρόνο κάνουν περιτομή, στη συντριπτική τους πλειονότητα για θρησκευτικούς λόγους. Το επιχείρημα όσων θέλουν απαγόρευση είναι ο σεβασμός στην ελευθερία του παιδιού -ενδεικτικά, η ποινή που προτείνεται για υποβολή σε περιτομή θα ήταν μέχρι έξι χρόνια φυλάκισης, ακριβώς δηλαδή όσο και για την κλειτοριδεκτομή. 

Από την άλλη πλευρά, όσοι δεν βλέπουν λόγο απαγόρευσης στέκονται αντιθέτως στους κινδύνους που θα είχε ένα τέτοιο μέτρο: «Πιστεύω πως το πολιτικό ρίσκο είναι τεράστιο» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Κλάους Χιορτ Φρέντερικσεν.