«Με επιφυλάξεις» χαιρετίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις θέσεις που -μετά από αρκετό καιρό- πήρε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στις προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης - την ώρα που ο ίδιος ο γερμανικός Τύπος είναι μάλλον αυστηρότερος, χαρακτηρίζοντάς «καθυστερημένες και κατώτερες των περιστάσεων» τις θέσεις που παίρνει το Βερολίνο.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε, αρκετά διπλωματικά, πως «αυτές οι προτάσεις προσφέρουν, κατά τη γνώμη μας, μια παράμετρο για να φθάσουμε σε συμφωνία πάνω στα μείζονα ζητήματα», όταν ερωτήθηκε στη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες σχετικά με τις ιδέες που ανέπτυξε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine.

«Ο επόμενος σταθμός θα είναι η σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Ιουνίου (29 Ιουνίου) .... και επαναλαμβάνουμε την ελπίδα μας ή μάλλον την πεποίθησή μας πως η σύνοδος κορυφής για το ευρώ δεν θα είναι μια σύνοδος κορυφής για συζήτηση, αλλά μια σύνοδος κορυφής για λήψη αποφάσεων», δήλωσε ο Σχοινάς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει στις 6 Δεκεμβρίου το όραμά της για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, μετά τον γάλλο πρόεδρο Μακρόν που είχε κάνει το ίδιο τον Σεπτέμβριο. Η Μέρκελ είχε παραμείνει για καιρό σιωπηλή καθώς αντιμετώπισε δυσκολίες για να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές, από τις οποίες το κόμμα της βγήκε εξασθενημένο.

Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις, ο Μακρόν είχε προτείνει έναν ειδικό προϋπολογισμό για επενδύσεις, αλλά και για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης σε περίπτωση οικονομικού σοκ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε από την πλευρά της ένα έμβρυο προϋπολογισμού, λιγότερο φιλόδοξο. Η Μέρκελ φαίνεται να συμφωνεί εν μέρει μαζί της.

Σε δήλωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο σχετικά με τις προτάσεις της Μέρκελ, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί αποστασιοποιήθηκε από τις ιδέες της γερμανίδας καγκελαρίου για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, η ίδρυση του οποίου συζητείται και το οποίο θα υποκαταστήσει το ΔΝΤ για να βοηθάει τις χώρες της ευρωζώνης όταν αντιμετωπίζουν κρίση.

«Είμαι υπέρ, με δύο προϋποθέσεις», προειδοποίησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. «Το μελλοντικό Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να είναι υπεύθυνο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επειδή η ευρωζώνη και οι πολίτες της έχουν ανάγκη περισσότερη δημοκρατία, όχι περισσότερη τεχνοκρατία», δήλωσε.

«Στη συνέχεια, οι ευρωπαϊκές συνθήκες θα πρέπει να γίνονται σεβαστές, ιδιαίτερα για τη δημοσιονομική παρεακολούθηση που έχει ανατεθεί από τα 28 κράτη μέλη στην Επιτροπή», πρόσθεσε.

Ο Μοσκοβισί επέμεινε ότι το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο πρέπει να είναι ένα κοινοτικό όργανο που να μην καταπατά αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την ίδια στιγμή, η Γερμανία φαντάζεται αυτό το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο ως ένα διακυβερνητικό όργανο που, με αντάλλαγμα τη χορήγηση δανείων, θα έχει το δικαίωμα να παρακολουθεί τις πολιτικές των εθνικών κυβερνήσεων των κρατών μελών, στο πλευρό της Επιτροπής.

Αρκετά αυστηρότερο είναι, ωστόσο, το βλέμμα του γερμανικού Τύπου

Η Handelsblatt σχολιάζει ότι «κυρίως λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, η Γερμανία, ως εξαγωγική χώρα, αντελήφθη ότι χρειάζεται την ενότητα της Ευρώπης», σημειώνοντας πως «αυτό το γνωρίζει ο Πρόεδρος Μακρόν και γι΄ αυτό, τελευταία, η Γαλλία ενίσχυσε τις πιέσεις προς το Βερολίνο με επιτυχία, όπως αποδεικνύεται από την αντίδραση της Μέρκελ». «Είναι σαφές ότι οι ιδέες της Μέρκελ για την μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και η δημιουργία ενός προϋπολογισμού για επενδύσεις είναι ελάχιστα φιλόδοξες υπό την γαλλική οπτική γωνία, ενώ πολλά ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί. Αλλά το μήνυμα είναι σαφές: η Μέρκελ είναι διατεθειμένη να προσεγγίσει τον Μακρόν και μαζί να ενισχύσουν την ευρωζώνη», υπογραμμίζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα και συμπεραίνει:

«Με αυτό τον τρόπο η καγκελάριος αναβάθμισε την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης σε πρωταρχικό ζήτημα της καγκελαρίας της, κάτι που προκαλεί πικρία κυρίως στο συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Οι Σοσιαλδημοκράτες ανήγαγαν την Ευρώπη σε κεντρικό θέμα της πολιτικής τους και γι΄ αυτό ζήτησαν το υπουργείο Οικονομικών. Ναι μεν ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς εργάζεται φιλόπονα και σιωπηρά για θέματα Ευρώπης, παρέλειψε ωστόσο να διατυπώσει κάτι το συγκεκριμένο. Η καγκελάριος τον πρόλαβε και τώρα έχει μείνει στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι η Ευρώπη είναι δικό της σχέδιο, εκείνη ορίζει την πολιτική».

Το Spiegel όχι μόνο επικρίνει την καθυστερημένη γερμανική απάντηση στα γαλλικά σχέδια αλλά και το περιεχόμενό της, διερωτώμενο: «Αυτό ήταν λοιπόν;». «Στην μεγάλη ζαριά του Μακρόν η Γερμανία απαντά με μικρή ζαριά, τίποτα το καινούργιο, τίποτα που δεν υπάρχει ήδη στην κυβερνητική συμφωνία ή που να μην έχει σχεδιαστεί από καιρό», επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό και εξηγεί: «Ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ένας προϋπολογισμός για επενδύσεις, με λίγα κεφάλαια που θα δίνονται μετά από πολλούς όρους ... η Μέρκελ δείχνει ανοιχτή για τις προτάσεις Μακρόν, αλλά επιμένει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Πώς θα γίνει όμως αυτό; Το συμπέρασμα είναι ότι δεν έχει το θάρρος να δώσει αγώνα εναντίον του κόμματός της για περισσότερη Ευρώπη».