Τη δημιουργία κέντρων απελάσεων υπηκόων τρίτων χωρών στο «κατώφλι» της Ευρώπης θέλουν Αυστρία και Δανία, οι οποίες, σύμφωνα με τον Δανό πρωθυπουργό, βρίσκονται σε «συζητήσεις και με άλλες χώρες» για το ζήτημα. 

Ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν ανακοίνωσε πως η Κοπεγχάγη βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Βιέννη - η οποία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ- για την πρόταση «νέου ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου». 

Η ιδέα δεν είναι εντελώς καινούρια, ωστόσο το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη, με ενίσχυση πολιτικών δυνάμεων σε αρκετές χώρες που κεφαλαιοποίησαν τη «δυσφορία» για το μεταναστευτικό, την έχει επαναφέρει. 

Κεντρικό της σημείο, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι η δημιουργία «κέντρων απελάσεων» σε χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου αλλά έξω από την ΕΕ όπου πρόσφυγες ή μετανάστες δεν θα μπορούν να υποβάλουν αιτήματα ασύλου ή να επαναπροωθούνται. 

Ο Ράσμουσεν περιορίστηκε ότι θα πρόκειται για χώρες που «δεν είναι ελκυστικές»: Δεν έχει γίνει γνωστό με ποιες χώρες γίνονται αυτές οι συζητήσεις, ωστόσο το πρακτορείο επικαλείται διπλωματικές πηγές που σημειώνουν ότι στην παρούσα φάση Αλβανία και Κόσοβο βρίσκονται σε συζητήσεις με την ΕΕ για την ενταξιακή τους πορεία.