Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν όρισε προθεσμία για την Τρίτη για την ολοκλήρωση της Συνόδου της Σιγκαπούρης, προκαλώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει για την Τρίτη την αναχώρησή του αντί της Τετάρτης, όπως ήταν προγραμματισμένο, όπως μετέδωσε το Bloomberg News λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η ιστορική συνάντηση.

Επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, με γνώση στον προγραμματισμό του ταξιδιού του μεγιστάνα προέδρου, το Bloomberg αναφέρει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν διατεθειμένος να παραμείνει περισσότερο εφόσον οι διαπραγματεύσεις σημείωναν πρόοδο, ωστόσο αφού ο Κιμ όρισε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αναχώρησή του, έτσι έκανε κι ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ό,τι κι αν συμβεί -και κατά πώς φαίνεται, οι δύο πλευρές θα δυσκολευτούν να καθορίσουν επακριβώς πώς αντιλαμβάνονται αμφότερες την «αποπυρηνικοποίηση- δεδομένο είναι ότι ακόμη και το ότι οι δύο ηγέτες θα βρεθούν δίπλα δίπλα είναι ιστορικό. 

Χαρακτηριστικό ότι πριν από ένα χρόνο ο Κιμ ήταν σχεδόν παρίας για τη διεθνή κοινότητα. Ο ίδιος ο Τραμπ είχε κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι η υπομονή μαζί του εξαντλείται. Ήταν σχεδόν έτοιμος να «πατήσει το κουμπί», τουλάχιστον προτού το πατήσει πρώτος ο Κιμ.

Και ξαφνικά, ο νεαρός βορειοκορεάτης άλλαξε πρόσωπο. Επισκέφθηκε την Κίνα, συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Νοτίου Κορέας και δήλωσε πρόθυμος να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμα. Κάλεσε μάλιστα και ξένους δημοσιογράφους στη χώρα του για να δουν (και να ακούσουν) τις εκρήξεις που κατέστρεψαν τη βάση από την οποία έγιναν οι πρόσφατες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων. Εξασφάλισε και πρόσκληση για να επισκεφθεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο.