Κυβερνητική κρίση στη Γερμανία λόγω προσφυγικού
Κλυδωνίζεται ο συνασπισμός
Κόντρα για το προσφυγικό και έντονες διαφωνίες εμφανίζονται στην γερμανική κυβέρνηση και πολλοί εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε νέα κυβερνητική κρίση. Μήλο της έριδος είναι ένα από τα συνολικά 63 σημεία του λεγόμενου «Masterplan» (Γενικό Σχέδιο) για τη μετανάστευση του υπουργού Εσωτερικών και προέδρου της CSU, που αφορά στην αντιμετώπιση ανθρώπων που αιτούνται άσυλο στα γερμανικά σύνορα.
Ο Χορστ Ζέεχοφερ ζητά να απαγορευτεί η είσοδος σε εκείνους που στο παρελθόν είχε απορριφθεί η αίτηση τους στη Γερμανία, όπως και σε εκείνους που τα στοιχεία τους είναι καταγεγραμμένα σε ευρωπαϊκή τράπεζα προσωπικών δεδομένων, με άλλα λόγια δηλαδή δηλαδή την επαναφορά σε ισχύ του Κανονισμού του Δουβλίνου, βάσει του οποίου υπεύθυνο για τον αιτούντα άσυλο είναι το κράτος μέλος μέσω του οποίου εισήλθε για πρώτη φορά στην ΕΕ – ουσιαστικά η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ιταλία, η Ισπανία.
Ο κανονισμός σταμάτησε να εφαρμόζεται στην πράξη λόγω των μαζικών προσφυγικών ροών από το 2015 και μετά. Έκτοτε όλες οι προσπάθειες για τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου παρέμειναν άκαρπες. Χώρες του Νότου, η Γερμανία και σειρά άλλων χωρών υποστηρίζουν την αναγκαιότητα να μοιραστούν τα κράτη μέλη της ΕΕ με αναλογικό τρόπο τα βάρη του προσφυγικού.
Αντίθετα, χώρες όπως η Αυστρία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία επιμένουν ότι υπεύθυνες για τους πρόσφυγες είναι οι χώρες της εισόδου τους στην ΕΕ. Την άποψη αυτή στηρίζει και η CSU. Η στάση του τροφοδοτείται κυρίως από το φόβο μήπως χάσει στις επικείμενες εκλογές στη Βαυαρία ψηφοφόρους προς το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία.
Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ απέναντι στην Άνγκελα Μέρκελ (Φωτογραφία: ΑΡ) Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ απέναντι στην Άνγκελα Μέρκελ (Φωτογραφία: ΑΡ) Όμως σ’ αυτό το σημείο είναι που αντιδρά η Άνγκελα Μέρκελ και οι Χριστιανοδημοκράτες της, θεωρώντας ότι συνιστά παραβίαση του κοινοτικού δικαίου. Η καγκελάριος διαβλέπει τον κίνδυνο αποσύνθεσης της ΕΕ σε περίπτωση που επικρατήσει η λογική των μεμονωμένων πρωτοβουλιών και για αυτό επιμένει σε συναινετικές ευρωπαϊκές λύσεις. Το ζητούμενο είναι αν θα καταφέρει να αντέξει την πίεση που της ασκείται.
Οι περισσότεροι από τους βουλευτές που μετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση της CDU υποστήριξαν την Μέρκελ, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Νόρμπερτ Ρέτγκεν. Αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός κλυδωνίζεται με την καγκελάριο να βρίσκεται, όπως επισημαίνουν γερμανικά ΜΜΕ, αντιμέτωπη με μια από τις σημαντικότερες κρίσεις από τότε που βρίσκεται στην εξουσία. «Είναι σαν να βρίσκεσαι στο σουπερμάρκετ κι η μικρή αδελφή σου (CSU) γκρινιάζει», δήλωσε χαρακτηριστικά μέλος της CDU. Ωστόσο, παρά τα περί ρήξης μεταξύ των δύο κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης, μέλος της CSU, τα απέρριψε ως «ανοησίες».
Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων σχεδιάζουν να ξανασυναντηθούν τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών, αν και η Μέρκελ είπε χθες ότι χρειάζεται άλλες δύο εβδομάδες για να μπορέσει να συζητήσει πρώτα με τους Ευρωπαίους εταίρους της στη σύνοδο κορυφής, προτού συμφωνήσει σε ο,τιδήποτε.
Λόγω του υψηλού διακυβεύματος, το σενάριο κατάρρευσης της κυβέρνησης παραμένει απίθανο. Αλλά, ακόμη κι αν τα δύο αδελφά κόμματα καταφέρουν τελικά με κάποιο τρόπο να τα βρουν, η κόντρα αποκάλυψε βαθιά ρήγματα μέσα στην κεντροδεξιά παράταξη, που θα είναι δύσκολο να γεφυρωθούν όσο παραμένει καγκελάριος η Άνγκελα Μέρκελ.