Ο συντηρητικός Ιβάν Ντούκε, εξελέγη πρόεδρος της Κολομβίας με 54%, έναντι 41,8% του αριστερού Γουστάβο Πέτρο. Ο νέος πρόεδρος είχε εκφράσει αντιρρήσεις στη συμφωνία ειρήνης με τους αντάρτες FARC και τώρα δηλώνει ότι ετοιμάζει «διορθώσεις» στο κείμενο.

«Η ειρήνη στην Κολομβία είναι αυτό που ποθούμε όλοι» έσπευσε πάντως να πει.

Ο Ντούκε, με μικρή εμπειρία στην πολιτική, επιλέχθηκε προσωπικά από τον πρώην πρόεδρο Άλβαρο Ουρίμπε, ο οποίος επίσης είχε δραστηριοποιηθεί κατά της συμφωνίας με τους FARC. Αντιπρόεδρoς της Κολομβίας θα αναλάβει η Μάρτα Λουσία Ραμίρες, η πρώτη γυναίκα που θα καταλάβει το αξίωμα.

Πολλοί από τους επικριτές του Ντούκε τον αποκαλούν «Ουριμπίτο» -«μικρό Ουρίμπε»- και θεωρούν πως ο δεξιός πρώην πρόεδρος (2002-2010) θα κινεί τα νήματα στην πραγματικότητα, αφού ο προστατευόμενός του γίνει ο ένοικος του προεδρικού μεγάρου. Ο Ουρίμπε πρωτοστάτησε στην κινητοποίηση εναντίον της συμφωνίας ειρήνης, η οποία απορρίφθηκε με οριακή διαφορά στο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου του 2016.

Ο κεντροδεξιός Σάντος αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μερικές τροποποιήσεις της συμφωνίας, η οποία τελικά εγκρίθηκε από το Κογκρέσο της Κολομβίας χωρίς νέο δημοψήφισμα.