Το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα που υπογράφηκε από Τσίπρα και Ζάεφ στις Πρέσπες. Το νομοσχέδιο μπαίνει την Τρίτη στη Βουλή με στόχο να έχει ψηφιστεί έως την ερχόμενη Παρασκευή.

Με βάση τα προβλεπόμενα, το Κοινοβούλιο θα συνέλθει με απόφαση του προέδρου του Ταλάτ Τζαφέρι στις 11 και θα συζητήσει για την ανάγκη υιοθέτησης της συμφωνίας. Μετά την έγκριση της συμφωνίας, το νομοσχέδιο θα πρέπει να αποσταλεί στον πρόεδρο Ιβάνοφ, για να το υπογράψει. Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει σκοπό να το υπογράψει, έχει όμως στη διάθεσή του μία ολόκληρη εβδομάδα για να πάρει την απόφασή του. Προς το παρόν δεν είναι σαφές, αν θα το απορρίψει άμεσα ή θα θελήσει να εξαντλήσει το χρόνο που έχει στη διάθεσή του, ενδεχομένως για να δημιουργήσει προβλήματα στον Ζάεφ, που βιάζεται για τη Σύνοδο της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, αν ο Ιβάνοφ θέσει βέτο η συμφωνία επιστρέφει στο Κοινοβούλιο, όπου θα πρέπει να υιοθετηθεί με απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 61 βουλευτές (επί συνόλου 120). Η κυβέρνηση Ζάεφ έχει την πλειοψηφία. Εάν αυτό συμβεί, ο Ιβάνοφ είναι υποχρεωμένος στη συνέχεια να υπογράψει.