Οι ΗΠΑ αποσύρονται από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, σε μία κίνηση που είχε προαναγγελθεί τις τελευταίες ημέρες και τελικά ανακοινώθηκε και επίσημα από τα χείλη της πρέσβεως των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι. 

Στην ανακοίνωσή της, έχοντας δίπλα της τον αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, η Χέιλι αιτιολόγησε την απόφαση της Ουάσινγκτον λέγοντας πως καμιά άλλη χώρα «δεν είχε το θάρρος» να «συμμετάσχει στον αγώνα» για να μεταρρυθμιστεί αυτό το «υποκριτικό κι αυτοεξυπηρετικό» όργανο του ΟΗΕ, που «βγάζει λεφτά» από τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Θέλω να καταστήσω απόλυτα σαφές ότι αυτό δεν είναι υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις μας ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε η Χέιλι, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό περί χρόνιας «προκατάληψης» του Συμβουλίου εναντίον του Ισραήλ.

Όταν είχε ρωτηθεί προηγουμένως για το θέμα, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς είχε πει ότι ανέμενε την επίσημη απόφαση. «Ο γενικός γραμματέας (Αντόνιο Γκουτέρες) είναι ένθερμος υποστηρικτής» του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά πιστεύει επίσης και «στην ενεργή συμμετοχή όλων των χωρών-μελών» στο Συμβούλιο, πρόσθεσε.

Η οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch επέκρινε τη στάση των ΗΠΑ, κρίνοντας ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε χώρες όπως η Βόρεια Κορέα, η Συρία, η Μιανμάρ και το Νότιο Σουδάν» αλλά «ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ενδιαφέρεται παρά μόνο για την υπεράσπιση του Ισραήλ».

Στα μέσα του 2017 η Χέιλι είχε ζητήσει να μεταρρυθμιστεί το Συμβούλιο το οποίο ιδρύθηκε το 2006 και αντικατέστησε την ομώνυμη Επιτροπή που υπήρχε μέχρι τότε. Η Ουάσινγκτον ζητούσε επίσης να μην τίθεται πλέον συστηματικά στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου το ζήτημα «των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Παλαιστίνη».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ θα απέχουν από το Συμβούλιο αυτό. Επί προεδρίας του Τζορτζ Ου. Μπους το μποϊκόταραν από την ημέρα που ιδρύθηκε και εντάχθηκαν σε αυτό μόνο όταν εξελέγη πρόεδρος ο Μπαράκ Ομπάμα.