Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι υπογράμμισε, μετά τις τουρκικές εκλογές, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργαστεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - επικρίνοντας ωστόσο παράλληλα τα προβλήματα στην προεκλογική διαδικασία και στον νέο συνταγματικό χάρτη στην Τουρκία που τίθεται πλέον σε ισχύ.

Με ανακοίνωση τους, η Μογκερίνι και ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν ανέφεραν πως οι Τούρκοι ψηφοφόροι «είχαν πραγματική επιλογή» αλλά αναφέρθηκαν στην αποτίμηση για τις εκλογές της Κυριακής από την κοινή αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίοι στην προκαταρκτική έκθεσή της κατήγγειλαν νωρίτερα σήμερα την απουσία «ίσων ευκαιριών» για τους υποψηφίους.

Επιπλέον, επισήμαναν ότι το καθεστώς έκτακτης ανάγκης (που είναι σε ισχύ από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016) «περιόρισαν την ελευθερία συγκεντρώσεων και έκφρασης, ειδικά στα ΜΜΕ». 

«Θα συνεργαστούμε με τον πρόεδρο και το Κοινοβούλιο στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων» αναφέρει η ανακοίνωση. 

Η ανακοίνωση επαναλαμβάνει επίσης τις «επιπτώσεις» του νέου τουρκικού προεδρικού συστήματος, που τίθεται πλέον πλήρως σε ισχύ, ειδικά στο ζήτημα των θεσμικών δικλείδων ασφαλείας. «Γενικά, η Τουρκία θα επωφελείτο αν αντιμετώπιζε κεντρικές ελλείψεις σχετικά με το Κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα».