Το μεταναστευτικό και η ευρωζώνη ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στη Ρώμη, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη και είχε γίνει την προηγούμενη ημέρα.

Το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Μακρόν, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου, προσθέτοντας ότι δεν έγινε καμία αναφορά στην ιταλική, εσωτερική πολιτική.

«Ήταν μια ενδιαφέρουσα και αποδοτική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το πώς μπορούμε να απαντήσουμε, όσο γίνεται πιο ουσιαστικά, στο θέμα των μεταναστευτικών ρευμάτων», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι «η χώρα του δεν έχει υιοθετήσει εγωιστική στάση» και ότι στην Ιταλία, οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, σε σύγκριση με πέρυσι, μειώθηκαν κατά 80%.

Σε ό,τι αφορά, δε, το πλοίο της γερμανικής ΜΚΟ Lifeline, το οποίο βρίσκεται ακόμη στα ανοικτά της Μάλτας με 234 μετανάστες και πρόσφυγες, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «παραβίασε όλους τους κανόνες», και ότι «δεν μπορεί, εν ονόματι της ανθρωπιστικής αλληλεγγύης, να σταματήσουν να γίνονται έλεγχοι».

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα δεχθεί μέρος από τους ανθρώπους που διέσωσε το συγκεκριμένο σκάφος, αλλά ολοκλήρωσε υπογραμμίζοντας ότι «στο τέλος, μειώνοντας τους κινδύνους των ταξιδιών αυτών, δεν πρέπει να παίζουμε το παιχνίδι των δουλεμπόρων».