Μετανάστες στη Μεγάλη Βρετανία αναγκάστηκαν από την κυβέρνηση να προβούν σε τεστ DNA προκειμένου να παραμείνουν στη χώρα! Η εντολή αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, στάλθηκε με γράμματα σε ξένους γονείς παιδιών με αγγλική υπηκοότητα που επιθυμούσαν να παραμείνουν στη χώρα. Έπρεπε να εξακριβωθεί ότι ακόμη και αν τα παιδιά αυτά έχουν βρετανικό διαβατήριο, οι κηδεμόνες είναι όντως οι γονείς τους. Να σημειωθεί πως το βρετανικό νομικό σύστημα δεν προβλέπει επισήμως καμία διαδικασία τέτοιου είδους.

Παρ’ όλο που το Υπουργείο Εσωτερικών παραδέχτηκε ότι οι αρμόδιοι λανθασμένα προέβησαν σε αυτή την κίνηση, αντιμετωπίζει τώρα πολύ αυστηρή κριτική. Όπως αποδείχτηκε αργότερα τα γράμματα δεν επισήμαναν πως η παράδοση δείγματος DNA είναι καθαρά εθελοντική. Αντιπρόσωπος του Υπουργείου προσπάθησε να δικαιολογήσει την πράξη λέγοντας: «Τεστ DNA μπορούν να ζητηθούν όπου δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις αλλά δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικογενειακή visa…ο ερωτηθείς είναι ελεύθερος να αρνηθεί».

Παρ’ όλη την προσπάθεια τoυ Λονδίνου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, είναι σίγουρο πώς έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στην κυβέρνηση, αλλά και ζημιά στην εικόνα της χώρας διεθνώς.