Το ότι η υπόθεση απεγκλωβισμού των παιδιών από τη σπηλιά στην Ταϊλάνδη θα ήταν δύσκολη υπόθεση, ήταν από την αρχή γνωστό. Ωστόσο, τα πράγματα έχουν γίνει πλέον εξαιρετικά δύσκολα μετά την είδηση ότι ένας από τους έμπειρους δύτες που συμμετείχε στις προσπάθειες διάσωσης έχασε την ζωή του από απώλεια οξυγόνου.

Ο 38χρονος Ταϊλανδός Σαμάρν Πουνάν, πρώην μέλος της ομάδας SEAL, έχασε τη ζωή του στη διάρκεια επιχείρησης για την τοποθέτηση φιαλών οξυγόνου κατά μήκος πιθανής οδού από την οποία τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους θα μπορούσαν να βγουν.

«Έχασε τις αισθήσεις του στον δρόμο της επιστροφής» διευκρίνισε ανώτερος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης. Ο άτυχος δύτης είχε σπεύσει στην περιοχή εθελοντικά.

Η τραγωδία σημειώθηκε ενώ συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την απομάκρυνση των παγιδευμένων παιδιών και του προπονητή τους προτού αρχίσουν βροχοπτώσεις. Τα συνεργεία ελπίζουν να μπορέσουν με τη βοήθεια εκατοντάδων αντλιών να μειώσουν το επίπεδο του νερού μέσα στο σπήλαιο, ώστε τα παιδιά να μην χρειάζεται να κάνουν κατάδυση ή να καταδυθούν για μικρό χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι δεν ξέρουν κολύμπι.

Για την ώρα, αυτή μοιάζει να είναι η ρεαλιστικότερη εκδοχή για να βγουν από τη σπηλιά. Υπάρχει όμως και ένα ακόμα σχέδιο: να «τρυπήσουν» την κορυφή του βουνού σε ένα συγκεκριμένο σημείο που ο ίδιος έχει εντοπίσει και να χρησιμοποιήσουν σκοινί για να τα τραβήξουν. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα Guardian ένας Ταϊλανδός μηχανικός.

Ένα ακόμα ανησυχητικό στοιχείο στην όλη υπόθεση και ενώ συμπληρώνονται 14 μέρες εγκλωβισμού, είναι ότι πέφτει το επίπεδο οξυγόνου στη σπηλιά. Βρίσκεται στο 15%, όταν το φυσικό ποσοστό είναι γύρω στο 21%. Εξετάζεται επίσης και το ενδεχόμενο να υπάρξει ροή οξυγόνου στη σπηλιά μέσω σωλήνα.

Τα δεδομένα φαίνεται ότι αλλάζουν δραματικά από τη μια στιγμή στην άλλη, καθώς πλέον οι Αρχές δηλώνουν ανοικτά ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για τη διάσωσή τους. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε να μας ευνοήσουν όλες οι συνθήκες. Έχουμε πολύ περιορισμένο χρόνο» δηλώνει επικεφαλής των συνεργείων.

Όλα δείχνουν ότι η επιχείρηση για την έξοδο θα γίνει το Σάββατο, χωρίς ακόμα να είναι γνωστό ποια μέθοδος θα ακολουθηθεί.

Σε μια από τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση, ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, ο οποίος έχει επενδύσει στην πιθανότητα να φτάσει ο άνθρωπος στον Άρη, δήλωσε ότι στέλνει στην Ταϊλάνδη μηχανικούς για να εξετάσουν πώς θα μπορούσαν να συνδράμουν στην προσπάθεια να βρεθεί τεχνική λύση. 

Και επειδή πρόκειται για παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο, το αφεντικό της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ, είχε το δικό του μήνυμα συμπαράστασης να στείλει: