Μία Ευρώπη χωρίς την Άγγελα Μέρκελ οραματίζεται ο Αμερικανός δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής Μπρετ Στέφενς στο άρθρο με τίτλο «Γιατί η Μέρκελ πρέπει να φύγει». Μέσα από τη στήλη του στην εφημερίδα New York Times  κάνει μια εκτενή ανάλυση της αρνητικής επιρροής της καγκελαρίου της Γερμανίας στα τεκταινόμενα της Ευρώπης. Αναφέρεται στην εν γένει πολιτική της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και την αντιμετώπισή της σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, οι ένοπλες δυνάμεις και η ενεργειακή αυτονομία. Όλα τα επιχειρήματα, σύμφωνα με τον αναλυτή, συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ένα λαμπρό μέλλον για την Ευρώπη δεν θα έχει σε καμία περίπτωση την υπογραφή της καγκελαρίου.

Με τη Μέρκελ στην εξουσία οι θεσμοί στις Βρυξέλες δεν είναι παρά μόνο ρυθμιστικά όργανα που μπλέκονται σε ξένες υποθέσεις και τιμωρούν κράτη-μέλη με ανταγωνιστική οικονομία.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, η «ανθρωπιστική» πολιτική φιλοξενίας της καγκελαρίου έχει επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στην Ευρώπη ειδικά εφόσον απαιτείται η συνδρομή και κρατών-μελών που δεν μπορούν να υποστηρίξουν ένα τέτοιο σχέδιο στο 100%, όπως άλλωστε και η Ελλάδα. Όπως αναφέρει ο Στέφενς «Η αποτυχία της Μέρκελ είναι ότι έπαψε να είναι συντηρητική…». Η κίνηση λαθρομεταναστών μέσα στην Ευρώπη έχει οδηγήσει σε κλειστά σύνορα, τη στιγμή που η ελεύθερη διέλευση αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της Ε.Ε. Ο Στέφενς επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη πρέπει να ρυθμίσει αυστηρά το μεταναστευτικό έξω από τα σύνορά της για να παραμείνει ανοικτή μέσα σε αυτά».

Ένας άλλος παράγοντας είναι η άμυνα. Η Ευρώπη δεν δαπανεί αρκετά στις ένοπλες δυνάμεις και τρανό παράδειγμα είναι η Γερμανία. Το γεγονός αυτό έχει αποτελέσει και μείζον ζήτημα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Απ’ ότι φαίνεται επί Μέρκελ η Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομικά ασθενής αλλά και ελλιπώς θωρακισμένη απέναντι σε εξωτερικές απειλές. Αυτό μας οδηγεί στην δήλωση του πολιτικού αναλυτή: «Η Μέρκελ θα μείνει στην ιστορία ως ο ακούσιος καταστροφέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όσον αφορά το ενεργειακό κομμάτι και πάλι η Ευρώπη αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία για την τροφοδοσία της. Η Γερμανία συγκεκριμένα είναι εξαρτημένη από το φυσικό αέριο της υπερδύναμης.

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τον Στέφενς, έχουν και βαθύτερες συνέπειες καθώς…  «Η Μέρκελ δημιούργησε τις συνθήκες που έδωσαν στους εχθρούς της Ευρωπαϊκής ιδέας το άνοιγμά τους…».