Οι εξασθενημένες σχέσεις Πολωνίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο καθώς ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, μετά από δήλωσή του κάλεσε σε έντονο ύφος την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει το «κήρυγμα» στη χώρα του. Ταυτόχρονα ευθαρσώς αμφισβητεί την ειλικρίνεια της Κομισιόν ως μεσίτη στη διαμάχη για τον κανόνα Δικαίου.

Σύμφωνα με το Politico η ένταση προκλήθηκε έπειτα από την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αλλαγή του δικαστικού συστήματος στην Πολωνία. Στο Στρασβούργο ο Πολωνός πρωθυπουργός δήλωσε ότι αντιτίθεται στις αλλαγές αυτές και χαρακτήρισε τις προσπάθειες της Επιτροπής να θέσει σε ισχύ τη δική της διαδικασία για τον κανόνα Δικαίου «απογοητευτικές». «Η Πολωνία είναι μια περήφανη χώρα, σας παρακαλώ μη μας κάνετε κήρυγμα για αυτά τα πράγματα» επισήμανε.

Αυτή η αντιπαράθεση έρχεται σε μία περίοδο όπου οι διπλωματικές σχέσεις Βρυξελλών - Βαρσοβίας είναι ομολογουμένως τεταμένες. Αφορμή στάθηκε η νομοθεσία του κυβερνόντος κόμματος για αναγκαστικές συνταξιοδοτήσεις δικαστικών, μεταξύ των οποίων και η Πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου της Πολωνίας Μαλγκορζάτα Γκέρσντορφ. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την δυναμική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σχολίασε ότι ο νόμος υπονομεύει την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και συνεπώς παραβιάζει τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προστατεύουν τον κανόνα δικαίου.

Παρά τους διαπληκτισμούς, η Πολωνία επιμένει στην προκλητική της στάση και μέχρι στιγμής αρνείται να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς το θέμα αυτό.