Τα νέα του καθήκοντα ανέλαβε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την εκλογική νίκη του από τον πρώτο γύρο στις πρόωρες εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Η τελετή πραγματοποιείται παρουσία 10.000 καλεσμένων οι οποίοι θα παρευρεθούν και στη δεξίωση που θα παραθέσει στο προεδρικό μέγαρο μετά την ορκωμοσία του στη βουλή (18.00), αντί για 3.000 που είχε αναφερθεί τις προηγούμενες ημέρες.

Δείτε τη στιγμή της ορκωμοσίας του Ταγίπ Ερντογάν 

 

Η φιέστα είχε αρκετές εκπλήξεις ακόμη. Καταρχάς μετά από την βουλή, όπου ορκίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατευθύνθηκε προς το μαυσωλείου του Ατατούρκ για απότιση φόρου τιμής και στη συνέχεια κατέληξε στο προεδρικό μέγαρο για τη δεξίωση.

Εκεί τον υποδέχτηκε η μπάντα, η οποία ωστόσο έπαιξε τον οθωμανικό ύμνο, τον ύμνο ‘Μεχτέρ’, όπως είναι γνωστός, κι όχι τον εθνικό ύμνο της χώρας, τον οποίο ο Ερντογάν επιθυμεί να αλλάξει. Ο οθωμανικός ύμνος ήταν αυτός που χρησιμοποιούνταν από το στρατό της οθωμανικής αυτοκρατορίας κατά τις κατακτήσεις του στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το SigmaLive.gr, έγινε ρίψη 101 κανονιοβολισμών από όλα τα σώματα του στρατού.

Στη δεξίωση εκτός από αρχηγοί κρατών έχουν προσκληθεί θρησκευτικοί ηγέτες, Τούρκοι ακαδημαϊκοί, πρόεδροι επαγγελματικών ενώσεων, μεταλλωρύχοι, γιατροί, ακόμη και απλοί πολίτες. Παρευρέθηκαν ο Νικολά Μαδούρο από τη Βενεζουέλα, ο Εμίρης του Κατάρ, ο πρόεδρος Ιβανόφ της πΓΔΜ, ο Μπασίρ του Σουδάν καθώς και οι πρόεδροι Βουλγαρίας, Κοσόβου, Σερβίας και Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Στο τέλος δόθηκε και αναμνηστικό ‘δώρο’ προς τους προσκεκλημένους, μία τουρκική λίρα, που θα τυπωθεί ειδικά για τη σημερινή ημέρα και στη μία όψη του νομίσματος θα είναι χαραγμένο το παλάτι. Ένα μέρος των νέων νομισμάτων θα τεθεί επίσης σε δημόσια χρήση από τους πολίτες της χώρας, ενώ θα τυπωθεί και ειδικό γραμματόσημο.

«Καθιστή» διαμαρτυρία από την αξιωματική αντιπολίτευση στην ορκωμοσία Ερντογάν

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, δεν θα σηκωθούν αύριο όρθιοι στη βουλή, όπως θέλει το πρωτόκολλο, κατά την ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP.

Το Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ αντίστοιχα δεν θα παραστεί στη δεξίωση αργότερα που θα δοθεί.

Τις 10.000 χιλιάδες θα φτάσουν οι προσκεκλημένοι του Τούρκου προέδρου, Ερντογάν, στη δεξίωση που θα παραθέσει στο προεδρικό μέγαρο μετά την ορκωμοσία του στη βουλή (18.00), αντί για 3.000 που είχε αναφερθεί τις προηγούμενες ημέρες. Η φιέστα θα έχει αρκετές εκπλήξεις ακόμη. Καταρχάς μετά από την βουλή, όπου θα ορκιστεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα κατευθυνθεί προς το μαυσωλείου του Ατατούρκ για απότιση φόρου τιμής και στη συνέχεια θα καταλήξει στο προεδρικό μέγαρο για τη δεξίωση. Εκεί θα τον υποδεχθεί η μπάντα, η οποία ωστόσο θα παίξει τον οθωμανικό ύμνο, τον ύμνο ‘Μεχτέρ’, όπως είναι γνωστός, κι όχι τον εθνικό ύμνο της χώρας, τον οποίο ο Ερντογάν επιθυμεί να αλλάξει. Ο οθωμανικός ύμνος ήταν αυτός που χρησιμοποιούνταν από το στρατό της οθωμανικής αυτοκρατορίας κατά τις κατακτήσεις του στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Στη συνέχεια θα γίνει ρίψη 101 κανονιοβολισμών από όλα τα σώματα του στρατού. Στη δεξίωση εκτός από αρχηγοί κρατών έχουν προσκληθεί θρησκευτικοί ηγέτες, Τούρκοι ακαδημαϊκοί, πρόεδροι επαγγελματικών ενώσεων, μεταλλωρύχοι, γιατροί, ακόμη και απλοί πολίτες. Στο τέλος θα δοθεί και αναμνηστικό ‘δώρο’ προς τους προσκεκλημένους, μία τουρκική λίρα, που θα τυπωθεί ειδικά για τη σημερινή ημέρα και στη μία όψη του νομίσματος θα είναι χαραγμένο το παλάτι. Ένα μέρος των νέων νομισμάτων θα τεθεί επίσης σε δημόσια χρήση από τους πολίτες της χώρας, ενώ θα τυπωθεί και ειδικό γραμματόσημο. ‘Καθιστή’ διαμαρτυρία από την αξιωματική αντιπολίτευση στην ορκωμοσία Ερντογάν Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, δεν θα σηκωθούν αύριο όρθιοι στη βουλή, όπως θέλει το πρωτόκολλο, κατά την ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP. Το Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ αντίστοιχα δεν θα παραστεί στη δεξίωση αργότερα που θα δοθεί.