Στην Τουρκία είναι στραμμένα τα βλέμματα για τα επόμενα 24ωρα. Η ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η ανακοίνωση της σύνθεσης του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίζεται ξανά πρόεδρος Τουρκίας το Σάββατο και τότε θα ανακοινώσει επίσημα και τη σύσταση του υπουργικού συμβουλίου και των στενών συνεργατών του. Η ορκωμοσία αναμένεται να είναι ιδιαίτερη και μεγαλοπρεπής και -σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες- αναμένεται να παραστούν τουλάχιστον 20 ηγέτες ξένων χωρών και 45 υπουργοί Εξωτερικών.

Ποιοι θα δώσουν το «παρών» στην ορκωμοσία

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, θα υπάρξει συμμετοχή σε επίπεδο προέδρων ή πρωθυπουργών, ηγετών μεταξύ άλλων από το Αζερμπαϊτζάν, τη Σομαλία, την Αλγερία και τις βαλκανικές χώρες.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Ελ Σάνι, αναμένεται να πάρει τη θέση του στη στοά που προορίζεται για τους ηγέτες στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση Τουρκίας.

Πολλές χώρες θα εκπροσωπηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών τους. Μεταξύ αυτών, θα είναι και η Ελλάδα. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ: «Ο υπουργός Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης, θα μεταβεί αύριο, Σάββατο 3 Ιουνίου 2023, στην Τουρκία (Άγκυρα), όπου, κατόπιν προσκλήσεως, θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στην τελετή ορκωμοσίας του προέδρου της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan. Ο Υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθίσει, επίσης, στο δείπνο που θα παραθέσει ο Τούρκος πρόεδρος στους εκπροσώπους των ξένων κυβερνήσεων».

Στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει προγραμματιστεί να μεταβεί στο Μπεσττέπε συνοδευόμενος από έφιππο σώμα, μετά την επίσκεψή του στο Ανιτκαμπίρ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα αφιχθεί το Σάββατο στην Άγκυρα, για να παραστεί στην τελετή.

Όπως έγινε γνωστό, πρώτος προσκεκλημένος του Τούρκου προέδρου θα είναι ο Μοχάμεντ μπιν Ζαϊέντ, εμίρης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Μετά τη διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο εμίρης των ΗΑΕ θα παρακολουθήσει τον τελικό του Champions League που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη.

Τα ονόματα που ακούγονται για το υπουργικό συμβούλιο

Ρεπορτάζ του Bloomberg, ωστόσο, επιβεβαιώνει ότι επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών θα είναι τελικά ο Μεχμέτ Σιμσέκ. Αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι η αποχώρηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου από το Υπουργείο Εξωτερικών. Τη θέση του θα αναλάβει τελικά ο Χακάν Φιντάν, ο επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας. Στη διαχείριση της Υπηρεσίας αναμένεται να τεθεί ο Ιμπραχίμ Καλίν, νυν σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας. Τόσο ο Χακάν Φιντάν όσο και ο Ιμπραχίμ Καλίν είναι οι εξ απορρήτων του Τούρκου προέδρου.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: