Γίνεται η Τουρκία σουλτανάτο; Χειρότερα: Ούτε οι σουλτάνοι δεν συνήθιζαν να βάζουν συγγενείς τους στις υψηλές θέσεις των κυβερνητικών τους επιτελείων. 

Αυτό δηλαδή που έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγες ώρες μετά την ορκομωσία του στον προεδρικό θώκο, ενισχυμένο πλέον με υπερεξουσίες. 

Ο Ερντογάν διάλεξε για το κρισιμότατο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, σύζυγο της κόρης του Εζρά. 

Ο Αλμπαϊράκ ήταν μεν και πρότινος στην κυβέρνηση (είχε το υπουργείο Ενέργειας) αλλά η επιλογή του στο υπουργείο Οικονομίας σε αυτήν την δυσμενέστατη συγκυρία για την τουρκική οικονομία είναι ηχηρή.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία καλπάζει, το νόμισμα έχει κατρακυλήσει τους τελευταίους μήνες και οι διεθνείς αγορές μοιάζουν να αμφιβάλλουν όλο και περισσότερο για την Άγκυρα.

Οι δε επικρίσεις για παρέμβαση του Ερντογάν στην άσκηση νομισματικής πολιτικής από την Κεντρική Τράπεζα έχουν εντείνει τις ανησυχίες - και η επιλογή του Αλμπαϊράκ είναι το «κερασάκι στην τούρτα». 

Στα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια της νέας κυβέρνησης, μοναδικός αντιπρόεδρος ορίστηκε ο Φουάτ Οκτάι.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραμένει υπουργός Εξωτερικών ενώ ο μέχρι πρότινος  αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Χουλουσί Ακάρ, γίνεται υπουργός Άμυνας.

Ο Φατίχ Ντονμέζ παίρνει το υπουργείο Ενέργειας και ο Ρουσχάρ Πεκτζάν το υπουργείο Εμπορίου.

Στο νέο σύστημα, υπενθυμίζεται, δεν προβλέπεται πρωθυπουργός.