Η κυβέρνηση της Μάλτας απέρριψε κατηγορηματικά την ιταλική απαίτηση να σπεύσει σε βοήθεια υπερφορτωμένου πλεούμενου που μεταφέρει εκατοντάδες μετανάστες στη Μεσόγειο, τονίζοντας ότι η διάσωση των ανθρώπων που επιβαίνουν σε αυτό είναι ευθύνη των αρχών της Ιταλίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι αξίωσε νωρίτερα από τις αρχές της Μάλτας να αναλάβουν τη διάσωση και την υποδοχή των περίπου 450 μεταναστών που επιβαίνουν στο πλεούμενο, ενόσω αυτό βρισκόταν ως προς τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης των μαλτέζικων αρχών, ερίζοντας πως «αυτό το σκάφος δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφιχθεί» στην Ιταλία.

«Οταν ήλθαμε σε επαφή μαζί τους, οι άνθρωποι πάνω στο σκάφος ενημέρωσαν τις αρχές της Μάλτας ότι η πρόθεσή τους ήταν να πάνε στη Λαμπεντούζα», σημείωσε η Βαλέτα σε ανακοίνωσή της.

Αναφερόταν στο ιταλικό νησί ανάμεσα στη Σικελία και τη Λιβύη, από τις ακτές της οποίας διακινητές στέλνουν συχνά επικίνδυνα πλεούμενα γεμάτα μετανάστες και πρόσφυγες προς την κατεύθυνση των ιταλικών ακτών.

«Η Μάλτα επιτηρούσε το σκάφος για να εγγυηθεί ότι θα προσφερόταν άμεσα βοήθεια, εάν αυτό απαιτείτο. Το σκάφος βρίσκεται τώρα στα ιταλικά χωρικά ύδατα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Η Μάλτα τήρησε όλες τις υποχρεώσεις της βάσει των διεθνών συμβάσεων για τον συντονισμό σε περιπτώσεις συμβάντων έρευνας και διάσωσης», προστίθεται.

Ο Σαλβίνι, ο αρχηγός της Λέγκας, επέμεινε πως η Ιταλία δεν θα υποδεχθεί τους μετανάστες διότι αυτό αποτελεί ευθύνη της μαλτέζικης κυβέρνησης. Η Μάλτα, μικρό νησί-κράτος, γενικά έχει αποφύγει την υποδοχή μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών.

Από το 2014, στην Ιταλία έχουν αφιχθεί πάνω από 650.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι πάντως κατά κανόνα στη συνέχεια προσπαθούν να φύγουν προς τον βορρά, προς άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Φέτος, οι αφίξεις έχουν μειωθεί κατά 85% και πλέον.